Logo One Planet
Shaker
Shaker

Maak je eigen percussie-shaker

Tijdens deze MuseOnline activiteit duiken we in de wereld van de schudinstrumenten, ook wel shakers genaamd. Een shaker is een veel gebruikt instrument en wordt wereldwijd bespeeld.

Schudinstrumenten zijn kleine instrumenten die je gemakkelijk in de hand vasthoudt en beweegt of waarop je met 1 stok slaat. Hoe de verschillende kleine handpercussie instrumenten klinken en welke het zijn ontdek je hier.

In de Nederlandse muziekwereld is percussie leren spelen nog niet zo bekend. Veel bekende Nederlandse percussionisten hebben het allemaal grotendeels zelf moet leren en ontdekken. Pas in de jaren tachtig heeft percussie als (muziek)vak zijn intrede gedaan bij de Nederlandse conservatoria.

Een percussie-instrument is een instrument dat wordt bespeeld door erop te slaan, door ermee te schudden of door er langs te schrapen. Percussie-instrumenten zijn alle instrumenten waar niet alle tonen van een toonladder op te spelen zijn. Een toonladder kun je bijvoorbeeld wel spelen op een piano, gitaar, of blaasinstrument. Maar het lukt niet op een djembé of conga of op allerlei rammel- en schud-instrumenten.
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen neem bijvoorbeeld een kalimba (duimpiano). Daar kun je vaak wel verschillende tonen op spelen, maar het zijn er maar een paar. Dat noem je dan een melodisch percussie – instrument.

Je kunt percussie instrumenten ook zelf maken. Van restmateriaal. Een leeg yoghurtbakje wordt een trommel. Een kapotte ballon wordt het vel voor over de trommel. Van Wc-kokers kun je een schudinstrument maken. Maak de koker aan 1 kant dicht en vul hem met schelpengruis. Maak daarna de andere kant ook dicht en Schudden maar. Maar waarom horen we eigenlijk geluid uit zelfgemaakte percussie-instrumenten? Bij de trommel gaat het vel, de ballon trillen als je er met een stok op slaat. En bij het schudinstrument schud het schelpengruis tegen de zijkanten van de koker. Wil je nog meer weten over percussie-instrumenten? Bekijk dan deze filmpjes:
Schooltv: Maak je eigen muziekinstrument - Van wc-rolletjes, elastiekjes en een schoenendoos
Schooltv: Percussie - Slaginstrumenten kun je overal van maken

Vandaag kan je een eigen schudinstrument leren maken met wc-rollen. Gooi ze daarom niet bij het oud papier maar maak er in een hand omdraai een eigen percussie-shaker van. Haal al je knutselmateriaal tevoorschijn en ga meteen aan de slag door de download te openen. Veel plezier!

Download de instructie