Logo One Planet
Vlogger zet camera's en props klaar
Vlogger zet camera's en props klaar

Maak een klimaat-TikTok

Hoe klimaatbewust ben jij?

Duration: 2 uur

Het klimaat verandert, en we moeten allemaal ons steentje bijdragen om onze planeet te beschermen. Nu is het tijd om te laten zien hoe JIJ een verschil maakt in jouw dagelijks leven!

Wat ga je doen?

Je maakt een TikTok-video waarin je laat zien hoe jij in je dagelijks leven bewust bezig bent met het klimaat. Dit kan iets zijn dat je al doet, of iets nieuws dat je wilt proberen. Denk bijvoorbeeld aan je moestuin, recyclebakken, ploggen of herbruikbare producten die je gebruikt.

Maar... we weten allemaal dat niemand perfect is en we allemaal verbeteringen kunnen maken. Dus in je TikTok laat je ook zien wat je minder goed doet voor het klimaat. Heb je een guilty pleasure waar je niet zonder kan, zoals fast food of een heerlijke douche die nét iets te lang duurt?

Als je klaar bent...

 • kun je een TikTok video maken
 • heb je een overzicht van jouw inzet voor het klimaat
 • heb je een idee wat je nog kunt doen voor het klimaat
Stappenplan

Stap 1: Kies je Format

Kies een format die het beste bij jou en jouw idee past. Dit kan een van de voorgestelde formats zijn, maar je mag natuurlijk ook zelfs iets bedenken!

Stap 2: Brainstorm

Denk na over wat je in je video wilt laten zien. Hoe ben je (niet) klimaatbewust in je dagelijks leven? Maak aantekeningen en stel een plan op voor je video. Schrijf op wat je in elke scène wilt laten zien en wat je wilt zeggen.

Stap 3: Voorbereiding

Verzamel alles wat je nodig hebt om je video te maken. Dit kunnen dingen zijn zoals props, kostuums, andere mensen die je in je video wilt laten zien, of een bepaalde locatie verzorgen. Zorg ervoor dat alles klaar is voordat je begint met filmen.

Stap 4: Film

Neem je video op, bijvoorbeeld met je telefoon. Je kunt verschillende shots nemen en de beste selecteren. Zorg ervoor dat je helder en duidelijk spreekt en dat de boodschap over klimaatbewustzijn centraal staat.

Stap 5: Bewerk je Video

Gebruik de TikTok-app om je video te bewerken. Je kunt effecten, tekst, muziek en meer toevoegen. Wees creatief! Als je het lastig vindt om met het videoprogramma te werken, kun je op YouTube een instructiefilmpje zoeken. Tik gewoon de naam van het programma in en je vindt vast een video die je helpt. Als je het knippen en plakken van video's nog steeds moeilijk vindt, is dat geen probleem! Je kunt je TikTok ook in één keer opnemen. Zorg er dan wel voor dat je goed hebt onthouden wat je wilt zeggen.

Stap 6: Deel (optioneel!) 

Als je tevreden bent met je video, dan kun je deze delen op TikTok. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van je ouders of verzorgers voordat je de video online plaatst. Vergeet niet de juiste hashtags te gebruiken om je bericht te verspreiden en meer mensen bewust te maken van klimaatverandering.


Wat voor TikTok maak jij?

Er zijn allerlei soorten TikToks en dus verschillende manieren om in beeld te brengen wat jij zoal voor het klimaat doet. Je mag zelf kiezen wat jou het leukste lijkt! We hebben hieronder alvast een aantal populaire TikTok formats op een rijtje gezet:


 1. Dagelijkse Routine: Laat in je video zien wat je zoal doet op een dag en welke duurzame keuzes je maakt. Hoe kom je naar school? Wat neem je mee voor de lunch? Hoe zorg je voor minder afval?
 2. Rondleiding: Geef een rondleiding door je huis of buurt en laat de duurzame aspecten zien. Dit kunnen dingen zijn zoals een moestuin, zonnepanelen, recyclebakken of lokale groene ruimtes.
 3. Tutorial: Leer ons iets! Maak een tutorial waarin je laat zien hoe je een duurzaam product maakt of gebruikt. Misschien weet je hoe je compost maakt, of hoe je een boom plant. Of misschien gebruik je een leuk herbruikbaar product dat je wilt laten zien.
 4. Story Time!: Vertel een kort verhaal over hoe je bewuster bent geworden van het klimaat. Was er een moment dat je besloot om dingen anders te gaan doen, een ervaring die je heeft geïnspireerd om duurzamer te leven?
 5. Challenge: Daag je volgers uit om iets te doen voor het klimaat. Misschien heb je een idee voor een leuke challenge, zoals een week zonder plastic, of een 'ruim zwerfafval op'-challenge (#Trashtag).

Kies het format dat het beste bij jou past, plan je video, en laat je creativiteit de vrije loop! Het allerbelangrijkste is dat je laat zien en nadenkt over hoe jij invloed hebt op het klimaat, en wat je kunt doen om te helpen. Veel succes en veel plezier!


Let op: Respecteer bij het maken van je video de privacy van anderen en vermijd gevaarlijke of ongepaste activiteiten. Veiligheid en respect staan voorop.


Structuur video

Elke video moet de volgende elementen bevatten:

 • Introductie: Begin je video met een korte introductie over wat je gaat doen of laten zien.
 • Hoofdgedeelte: Dit is waar je laat zien op welke manier je klimaatbewust bezig bent in je dagelijks leven en ook iets wat jij doet dat niet zo goed is voor het klimaat. Wat is je guilty pleasure: 1 ding waar je echt niet zonder kan, maar eigenlijk slecht is voor het klimaat?
 • Reflectie: Reflecteer op wat je hebt laten zien. Hoe voel je je over je klimaatbewuste acties? Wat wil je voor het klimaat graag aan je gedrag veranderen, maar is nog niet gelukt? Wat kun je morgen nog veranderen om beter voor het klimaat te zorgen?
 • Afsluiting: Eindig je video met een afsluitende boodschap. Dit kan een oproep tot actie zijn, zoals het aanmoedigen van je volgers om ook klimaatbewust te zijn, of het delen van een belangrijk feit over klimaatverandering. Bedank je kijkers voor het kijken.


Privacy, veiligheid en respect

Belangrijk! Let bij het maken van je video op het volgende:

 • Privacy: Respecteer de privacy van anderen. Vraag altijd toestemming voordat je andere mensen of hun eigendommen filmt en in je video toont. Deel geen persoonlijke informatie zonder toestemming. Film niet in privéruimtes zoals badkamers of slaapkamers zonder uitdrukkelijke toestemming.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat wat je in je video doet veilig is. Doe geen gevaarlijke stunts of activiteiten die schade kunnen veroorzaken aan jezelf of anderen.
 • Respect: Wees respectvol in je video. Vermijd beledigende of ongepaste taal en gedrag.


Zwaaiende vlogger