Logo One Planet
Potalapaleis in Lhasa, Foto: Myra de Rooy
Potalapaleis in Lhasa, Foto: Myra de Rooy

Tibet, de veerkracht van een bedreigde cultuur

Audiovisuele presentatie door geoloog en schrijfster Myra de Rooy

Activity

Voor velen heeft het fascinerende Tibet, waar kleurige gebedsvlaggen op bergpassen, kloosters en huizen wapperen, een magische klank.

Myra de Rooy bezocht sinds 1986 tijdens lange soloreizen achtmaal dit immense gebied. Onderweg, lopend in de bergen, liftend met pelgrimstrucks of in gammele bussen maakte zij kennis met het huidige Tibet, dat geworteld is in een rijk verleden. U wordt meegenomen op een boeiende reis langs verschillende aspecten van Tibet. Het leven van monniken, nonnen, nomaden, boeren en stedelingen in een ruig landschap met besneeuwde bergtoppen en hooggebergtewoestijnen, van golvende graslanden met yaks tot altijdgroene bossen. Kloosters, heiligdommen en de unieke boeddhistische cultuur, de strijd om het bestaan en het repressieve politieke klimaat maken onderdeel uit van de leefwereld van een veerkrachtig volk.

Geoloog Myra de Rooy is naast schrijver en fotograaf ook bergbeklimmer. Ze maakte veel solotochten in afgelegen berggebieden in Tibet, de Himalaya en Noorwegen. Over haar ervaringen heeft ze vier boeken geschreven: Vrouwen in Boeddha’s Bergen; Het Windpaardhuis; Dochters van de Bergen; en Chamlang.


Vanaf oktober 2021 vinden de lezingen weer één keer per dag plaats om 13:30 uur en met een volledige bezetting van de zaal. Lees hier alle informatie omtrent ticketkoop en corona-toegangsbewijs https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties