Logo One Planet

Planten koesteren voor meer dan 400 jaar

Activity | 30 April 2024

Audio-visuele presentatie door Roderick Bouman, wetenschappelijk collectiebeheerder Hortus Leiden

In 1590 werd de botanische tuin van Leiden gesticht en in de meer dan 400 jaar van zijn bestaan heeft de Hortus een rijke geschiedenis opgebouwd. Roderick Bouman neemt u mee door deze geschiedenis.

Het is niet alleen een kruidentuin, maar ook een instituut voor onderzoek met contacten over de hele wereld. In zijn historie zijn veel beroemdheden bij de tuin geweest: zo bracht Clusius al vroeg tulpen naar de Hortus in de 16e eeuw. In de eeuwen daarna is de tuin gegroeid en nam deze steeds meer plek in. Nu groeien er duizenden plantensoorten in de collectie.

De ontwikkeling van de Hortus gaat samen met die van Nederland. Zo is de tuin begonnen met vooral Europese planten, maar later kwamen er steeds meer uit Zuid-Afrika en Indonesië. Veel van de planten die we nu kennen uit de supermarkt, kwamen vaak via botanische tuinen voor het eerst in het Westen aan.

Met het oog op de toekomst, wil de Hortus onderzoek gaan doen naar zijn archief en dit toegankelijker maken. Hier schuilen nog vele verhalen over niet alleen de tuin, maar over de ontwikkeling van de botanie als geheel.

Bestel tickets voor deze Activiteit

Toon alle tickets