Logo One Planet

Hein, Helene, Henri & Hubertus

Over een bouwproject dat eindigde met ruzie over de erker

Activity | 23 April 2024

Audio-visuele presentatie door Yuri van der Linden, conservator Rijkscollectie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Voordat architect H.P. (Hein) Berlage opdracht kreeg het Haags Gemeentemuseum te ontwerpen, was hij in dienst van het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Voor een periode van tien jaar werkte hij exclusief voor het paar. Als belangrijkste opdracht ontwierp hij een jachtverblijf voor het park De Hoge Veluwe, toen privé-bezit. Dit verblijf, het Jachthuis Sint Hubertus, werd ontworpen als Gesamtkunstwerk, waarbij de architect verantwoordelijk was voor zowel het grote geheel, als het kleinste detail. Dat meerdere kunstenaars betrokken waren bij deze opdracht, en dat er ook meubelen van elders in het huis werden geplaatst, is minder bekend.

De samenwerking tussen opdrachtgeefster en de architect eindigde voortijdig vanwege een ruzie over een erker die onvoldoende uitzicht bood. De presentatie zal ingaan op de opdrachtgevers en de architect, maar de nadruk ligt vooral op het prachtige interieur. Tijdens de presentatie zullen beelden worden getoond van delen van het Jachthuis, die normaliter gesloten zijn voor het publiek.

NB De lezing zal op deze dag plaatsvinden in de Aula van het Kunstmuseum. In deze zaal is een beperkter aantal plaatsen beschikbaar.

  • • Het Jachthuis Sint Hubertus, gezien vanuit het zuiden. Foto : Yuri van der Linden
  • • De Rookkamer/bibliotheek van het Jachthuis Sint Hubertus. Foto : Yuri van der Linden

Bestel tickets voor deze Activiteit

Toon alle tickets