Logo One Planet
Eerste kustbewoners
Eerste kustbewoners

De eerste kustbewoners

Graven naar de steentijd

Tentoonstelling | 26 april 2018 - 31 maart 2029

De eerste kustbewoners

Graven naar de steentijd

Waar nu de Haagse woonwijk Ypenburg is, werd in de jaren negentig van de vorige eeuw een grafveld gevonden met maar liefst 31 graven. 

In die graven lagen de resten van 42 personen: vrouwen, mannen en kinderen. Ook zo'n 5.500 jaar geleden was dit gebied een paar eeuwen lang bewoond. De archeologische opgravingen die hier zijn gedaan, staan in deze tentoonstelling centraal.

Het accent ligt op het archeologisch onderzoek en werk van de verschillende specialisten binnen de archeologie. Hoe bepaal je of een skelet van een man of vrouw is? Kun je aan een skelet zien of iemand aan een ziekte heeft geleden? Hoe woonden de mensen? Welke gereedschappen gebruikten ze? Wat aten ze? Kruip in de huid van een archeoloog en ontdek het zelf in de tentoonstelling De eerste kustbewoners.

Reconstructies

Op basis van drie opgegraven skeletten zijn reconstructies gemaakt, die in de expositie te zien zijn: een man, een vrouw en een kind. Ook is er een reconstructie van een huis gezien, gemaakt op basis van sporen in het landschap.