Logo One Planet
Het plastiglomeraat van Museon-Omniversum. Herkomst: Hawaii
Het plastiglomeraat van Museon-Omniversum. Herkomst: Hawaii

Plastiglomeraat

Luister naar de podcast over dit gesteente:

Het jongste gesteentetype op aarde is een conglomeraat. De officiële naam, plastiglomeraat, is afgeleid van één van de elementen in het gesteente: plastic. Het is ontstaan door de vervuiling die de moderne mens veroorzaakt en staat daarmee symbool voor een nieuw geologisch tijdvak, dat wordt getypeerd door de invloed van de mens op de aarde: het Antropoceen.

Nieuw gesteente

Wetenschappers beschreven dit gesteente als een nieuwe soort die veel voorkomt op zuidelijke stranden van Hawaii zoals Kamilo Beach. Door de ligging van de eilandengroep midden in de ‘plastic soep’ in de Grote Oceaan spoelt daar veel plastic aan.

Ontstaan

Plastiglomeraat wordt op twee manieren gevormd. Ten eerste ontstaat het door lava van de Hawaiiaanse vulkanen. Door de hete lava smelt plastic dat op het strand ligt of in kustvegetatie verstrikt zit. Na afkoeling bevinden zich lagen plastic op en in de lavagesteenten. Het plastiglomeraat dat in One Planet te zien is, is op een andere manier ontstaan. De hitte van kampvuren op het strand doet het plastic tussen de stenen en het zand enigszins smelten. Dit type gesteente bestaat uiteindelijk uit stenen, fragmenten koraal, zand en vervormde stukken plastic.