Logo One Planet
Beeld uit de film Serengeti
Beeld uit de film Serengeti

Digitale Nieuwsbrief van de Vrienden van Museon-Omniversum

nr. 1, juni 2022

Beste Vriend, Dit is de eerste digitale nieuwsbrief die je ontvangt. Je vindt hierin een kort, actueel overzicht van onze activiteiten en programmering. Ook blikken we nog even terug naar de jaarvergadering 2022.

Jaarvergadering 2022

Tijdens de Jaarvergadering van de Vrienden op 23 april jl. werden het jaarverslag over 2021 en de begroting voor 2022/2023 goedgekeurd. De aanwezigen gingen akkoord met de door het bestuur voorgestelde verhoging van de minimumbijdragen. Dat betekent dat een volwassenenkaart € 30 per jaar kost, een jeugdkaart (tot 18 jaar) € 20, een familiekaart (3 kinderen en 2 volwassenen) € 60 en een cadeaukaart € 30. Vervolgens gaf directeur Peter de Haan een korte toelichting op de actuele ontwikkelingen van Museon-Omniversum.

De voorzitter blikte vooruit en gaf aan dat het bestuur de ingezette koers van Museon-Omniversum steunt. Als bestuur zoeken we naar een nieuwe, passende organisatievorm waarbij we als Vrienden de nieuwe manier van werken kunnen blijven steunen. Er zijn nog geen besluiten over dit traject genomen en het bestuur zal de Vrienden uiteraard informeren over de uitkomsten.

Lees hier het volledige verslag

Opening One Planet

Op 20 april is in aanwezigheid van klimaatminister Rob Jetten One Planet, het initiatief van Museon-Omniversum geopend. Bij One Planet is van alles te doen. Bezoekers kunnen met een toegangsticket (of Vriendenpas) onze interactieve tentoonstellingen en spectaculaire grootbeeldfilms bezoeken. Leren, doen en je laten inspireren. De belangrijkste mondiale thema’s staan centraal en vooral ook de oplossingen voor de toekomst. Help mee de wereld eerlijker, gezonder, vrolijker en veiliger te maken. Het kan!

Robert van Asten, Peter de Haan en Rob Jetten in de Algenbar in One Planet

Opening van One Planet: wethouder Robert van Asten, museumdirecteur Peter de Haan en minister Rob Jetten in de Algenbar in One Planet

Winkelvrijwilligers gevraagd

De shop in het Museon-gebouw wordt geëxploiteerd door de Vrienden. De winst van de winkel komt ten goede aan de prachtige tentoonstellingen en films over cultuur, natuur, wetenschap en onze planeet. Wij zoeken versterking van ons winkelteam van vrijwilligers. Belangstelling? Mail naar en maak kennis met winkelmanager en bestuurslid Frits Steenbruggen (fsteenbruggen@live.nl).

Een man en een vrouw zittend op bed bij het licht van een zonnelamp

Foto uit de tentoonstelling Solar Portraits. Foto: Rubén Salgado Escudero

Fototentoonstellingen

National Geographic Solar Portraits

Voor de bewoners van plekken op aarde zonder aansluiting op het stroomnet kan zonne-energie een enorm verschil maken. Dat laat de bekende fotograaf Rubén Salgado Escudero zien in de tentoonstelling Solar Portraits. Rubén bezocht op 14 juni de fototentoonstelling en was onder de indruk van de presentatiestijl. De foto die je hierbij afgebeeld ziet, is zijn favoriet. Het toont hoezeer je de kleine dingen kunt waarderen. De dingen die voor velen vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen niet.

Kom jij je ook verwonderen over de prachtige vastgelegde momenten en plekken?


De Groene Camera 2022, de beste natuurfoto's uit Nederland en België

Op 21 mei zijn de prijzen voor de beste natuurfotografen en beste natuurfoto uitgereikt en is de bijbehorende tentoonstelling in Museon-Omniversum geopend. Kom de prijswinnaars, runner-ups en 5 genomineerden van alle categorieën bewonderen in de tentoonstelling.

Drie veldmuizen tegen elkaar aangedrukt

Winnende foto van De Groene Camera 2022. Foto: Marcel van Kammen

Nu te zien in de Dome

Momenteel draaien deze films met regelmaat in ons koepeltheater. We zijn bijzonder trots op Serengeti, waarmee we de primeur in Europa hebben.


Serengeti

De meest iconische dieren van Afrika hebben op de Serengeti hun thuisbasis. Het is de plek waar een van de grootste natuurspektakels ter wereld plaats vindt: de migratie van miljoenen gnoes.


National Parks Adventure

National Parks Adventure neemt je mee van de gebaande paden op een avontuur door de indrukwekkende landschappen van Amerika.


Turtle Adventure

Het bijzondere verhaal van de Australische groene zeeschildpad Bunji.


Wild Canada

Het Great Bear Rainforest vormt de thuisbasis voor zowel grizzlyberen, wolven, zeeotters en bultruggen, maar ook voor de zeldzame spirit beer.


BBC's Antarctica

Antarctica is afgelegen, vijandig, en vrijwel onbewoond. Het is de koudste, droogste en winderigste plek op aarde, omringd door de ruwste oceanen. Wat daar gebeurt, heeft effect op ons allemaal.


Dino's van de Zuidpool

250 miljoen jaar geleden was de Zuidpool bedekt met bossen en moerassen en in de winter was er maar liefst zes maanden donker. Dit continent was de thuisbasis van bijzondere dino’s. Ontdek samen met wetenschappers hoe dit continent zo ingrijpend veranderd is. Oceans, our blue planet Ga mee met BBC Earth op ontdekkingsreis over de zeven zeeën van onze planeet.


Kijk hier voor de draaitijden van deze films

Specials in de Dome

André Rieu’s 2022 Maastricht Concert: Happy Days Are Here Again
27 en 28 augustus om 20:00 uur
Het wachten is voorbij! Na twee lange jaren treedt André Rieu weer op in zijn geboorteplaats Maastricht. We nodigen jullie van harte uit voor André’s onvergetelijke Maastrichtconcert in de bioscoop.


Grutto! - de Reis van onze Nationale Vogel
De grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden.


Tentoonstelling op de koepel: Raphael Revealed
14 juli om 20:00 uur
Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Raphael vond in Rome de grootste tentoonstelling van zijn werken ooit plaats. Aan de hand van deze buitengewone tentoonstelling in Rome laat deze film Raphael voor het eerst echt zien.


Voor deze avondvoorstellingen is de Vriendenpas niet geldig.

Affiche André Rieu
Aan de slag in One Planet NOW!

Heb je wel eens een algenshake geproefd? Of een insect? Een sportschoen met een zool van kauwgom gezien? En wist je dat je van plas een heerlijk kopje muntthee kan maken? Dit alles en nog veel meer ervaar je tijdens een bezoek aan One Planet NOW!.

In het dynamische One Planet NOW! maak je kennis met slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Hoopgevende innovaties waardoor de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft. One Planet NOW! bestaat uit verschillende zones zoals Het Beweegplein, de Bouwplaats en het Future Food Lab. Ontwerpers, onderzoekers en ondernemers tonen hun creatieve initiatieven op thema’s die ons dagelijks bezighouden. Denk aan verantwoord shoppen, planet-proof koken en bio-based bouwen.

Er worden regelmatig workshops en demonstraties gegeven. Deze geven aan op het krijtbord in het museum.

Een bijdrage leveren aan Museon-Omniversum?

Museon-Omniversum wil als organisatie niet meer neutraal zijn. Zij agendeert, activeert en spreekt zich uit. Museon-Omniversum zet zich in om samen met partners (bedrijven, onderzoekers, kennisnetwerken, Vrienden en belangstellenden) de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te bereiken. Zou je daar een bijdrage aan willen leveren en zo ja, welke? Mail dan naar hello@oneplanet.nl

Vriendenenquête

Graag vragen we je aandacht voor de enquête van het bestuur. We stellen jou graag een aantal vragen over jouw ervaringen als Vriend en wensen en inzichten over de toekomst. Hoe kunnen we jou als Vriend het beste bedienen? En welke ideeën heb jij over de toekomst van de Vrienden, over de relatie tot Museon-Omniversum en over Museon-Omniversum zelf. We hopen dat je de tijd wilt nemen om de enquête in te vullen. De enquête bestaat uit 3 pagina's en zal circa 10-15 minuten tijd kosten om in te vullen. Invullen kan tot en met 8 juli 2022.


Start hier de enquete