Logo One Planet

Red de Ei-stronaut

Astronauten gaan de ruimte in met een raket. Maar hoe komen ze eigenlijk weer veilig terug op aarde? In deze knutselworkshop ga je zelf een oplossing bedenken en natuurlijk testen!

Dit is onze astronaut. Of eigenlijk: ei-stronaut. 
We gaan een capsule proberen te maken, waarmee we een ei kunnen laten vallen zonder dat het stuk gaat. Net als een astronaut die uit de ruimte terug naar aarde reist, moeten we zachtjes landen.

Wat heb je nodig:

  • Een beetje hulp van een vader, moeder, opa, oma ..
  • Een hardgekookt ei. Of een rauwe, als je het extra spannend wil maken!
  • Een hoge plek om het ei vanaf te laten vallen. Vanaf de trap, het balkon, de galerij, uit het raam... Als er maar genoeg plek is. En even vragen of het mag, natuurlijk!
  • Als je het ei binnen laat vallen: een groot stuk plastic of een oud laken om op te landen. Als je ei kapot gaat heb je anders een hele vieze vloer!
  • Een plastic zakje voor om je ei. Dat scheelt rommel.
  • En verder een heleboel knusteldingetjes! Watjes, rietjes, satéprikkers, plastic bekertjes, ballonnen, touw, plakband, een eierdoos, een oude plastic tas of dunne vuilniszak..

Wat kan je allemaal bedenken?

Stap 1: Idee
Kijk eens goed naar de spullen die je hebt. Wat voor ideeën kan je bedenken om een vallende  ei-stronaut af te remmen? Hoe zorg je dat het ei niet te hard neerkomt? 
Misschien weet je wat voorbeelden uit het echte leven. Hoe zorg je dat je niet gewond raakt bij een autobotsing? Wat gebruik je als je uit een vliegtuig springt?

Stap 2: Bouwen
Als je een idee hebt (of misschien wel meer dan één!), gaan we bedenken hoe we de ei-stronaut daarmee kunnen helpen.  Alles aan je ei vastplakken is niet zo handig. Misschien een capsule waar de ei-stronaut in kan? Zorg je er voor dat je ei-stronaut er dan niet uit valt?! En hoe maak je alles aan elkaar vast?

Stap 3: Testen
Als alles in elkaar zit, is het tijd om te testen! Zorg voor een extra zakje om je ei voor de zekerheid, en voor een groot stuk plastic, vuilniszak of oud laken als je binnenshuis gaat testen. En goed kijken wat er gebeurt als je test!

Stap 4: Verbeteren
Is het gelukt? Bleef het ei heel? Als je ontwerp ondersteboven viel, kan een parachute helpen. Of meer bescherming rondom.
Dit is het moment waarop je kan zien wat er mis gaat, en kan je je ontwerp verbeteren!

Donwload hier je certificaat voor een geslaagd experiment