Logo One Planet
Straat in Valkenburg overstroomd
Straat in Valkenburg overstroomd

Zeespiegelstijging

Ben jij voorbereid op een overstroming?

Duur: 20-25 minuten

Zeespiegelstijging is een gevolg van klimaatverandering. Door klimaatverandering kan de zeespiegel tegen 2100 wel meer dan 1,20 meter stijgen. Deze zeespiegelstijging, samen met meer regen, kan ervoor zorgen dat Nederland vaker last heeft van overstromingen. Niet alleen als je aan zee woont, is er gevaar voor overstroming, maar ook als je dichtbij een rivier woont. Weet jij wat je moet doen bij een overstroming? Ben jij erop voorbereid?

Wat ga je doen?

Je gaat een overstromingsplan maken voor jou en je gezin.

Als je klaar bent weet je…

  • of je huis veilig is bij een overstroming
  • wat er in je noodvoorraad moet zitten
  • wat je moet doen als je huis overstroomt
Stap 1: overstroom ik?

Ga naar overstroomik.nlVoer je adres of wijk in en controleer hoe hoog het water zou kunnen komen bij een overstroming. Kom daarna weer terug naar deze pagina en beantwoord de vragen.Kom je erachter dat je niet overstroomt? Dat is goed nieuws! Maar het kan zijn dat je in de toekomst op een plek woont die wél kan overstromen. Voor de volgende opdrachten, stel je voor dat de begane grond van jouw huis of appartement wel kan overstromen.


Stap 2: noodpakket maken

Bij een overstroming kunnen de elektriciteit en het gas uitvallen. Er is dan geen licht, geen verwarming en je kunt niet koken. Om een aantal dagen te kunnen overleven zonder deze dingen, moet je een noodpakket samenstellen. Wat zou je allemaal in een noodpakket stoppen?
 


Noodpakket maken

Noodpakket maken

| David Pereiras / shutterstock
Stap 3: help, een overstroming!

Beantwoord de volgende vragen.


Overstroming

Overstroming

Zelf doen: noodpakket maken

Je weet nu hoe je moet voorbereiden op een overstroming. Bespreek wat je hebt geleerd met je familie en stel een noodpakket samen.


Belangrijke punten om te onthouden:

  • Veel mensen raken onderkoeld tijdens een overstroming. Zorg dus dat je warm blijft, bijvoorbeeld met een isolatiedeken.
  • Denk aan anderen, maar zorg eerst voor je eigen veiligheid. Pas wanneer je zelf veilig bent, kun je anderen gaan helpen.
  • Na een overstroming kan er nog een lange tijd geen elektriciteit, gas of internet zijn. Zorg dus dat je voldoende voorraad inslaat. Let daarbij op de houdbaarheid van de producten.