Logo One Planet
Speelgoedsoldaatjes
Speelgoedsoldaatjes

Militarisering van de kinderkamer

Eeuwenlang werd speelgoed vooral gemaakt van hout. Het houten speelgoed had tot doel om kinderen basale vaardigheden te laten ontwikkelen. Alleen in tijden van oorlog kreeg het houten speelgoed een actueel karakter.
Vanaf het einde van de achttiende eeuw kwam tinnen en metalen speelgoed in een stroomversnelling. De nieuwste uitvindingen, ontdekkingen, modes en gebeurtenissen vonden hun weerslag in papier en metaal.

In de negentiende eeuw benadrukten nieuwe en oude landen hun eigen geschiedenis. Ook gingen regeringen van Europese landen hun legers versterken, bijvoorbeeld door de dienstplicht in te voeren. Hierdoor nam de kans op oorlog toe.
Nationalisme en oorlogsstemming vonden hun weerslag konden in de speelgoedbranche. Ook kinderen werden voorbereid op een mogelijke oorlog. De legers met soldaatjes van tin, lood en elastoline lieten de jongens zien hoe het was om te vechten.
De miniatuursoldaatjes zijn bedoeld voor kinderen, maar werden bedacht voor volwassenen. Het speelgoed lijkt onschuldig, maar is dat niet.

Oorlogsspeelgoed in de collectie van Museon-Omniversum