Logo One Planet
Kwallen
Kwallen

Kwallen

Kwallen leven in de zee, maar soms vind je ze ook op het strand. Vaak zijn ze dan al uitgedroogd en dood. Kwallen?

Heeft een kwal een mond?

Kwallen (collectie) kunnen er heel verschillend uitzien. Maar alle kwallen hebben een glasachtig lichaam met een grote holte erin. Aan de buitenrand van de kwal zit meestal een aantal tentakels. In de lichaamsholte van de kwal zitten geslachtsorganen. Echter, het grootste deel van deze holte dient als maag. Een kwal heeft ook een mond. Die zit aan de onderkant. Hij heeft geen echte lippen zoals wij maar een soort mondlobben, geleiachtige slierten. Deze kunnen best lang zijn.

Wat eten kwallen?

Kwallen eten vissenlarven en kreeftachtigen. Met de netelcellen die ze op hun tentakels hebben verlammen ze hun prooi, en met hun tentakels brengen ze de prooi naar hun mond.

Kunnen kwallen je pijn doen?

Kwallen zijn neteldieren. Ze hebben netelcellen die gif bevatten. Dit gif kan een prooi verlammen. Bij sommige soorten kan dit gif ook irriterend zijn voor de huid van mensen.

Ontwikkelingsstadia van een kwal

Ontwikkelingsstadia van een kwal

| Illustratie: Jacob Schleiden

Hoe zien babykwallen eruit?

Kwallen hebben een generatiewisseling. Bevruchte eicellen die in de zee zweven worden niet direct nieuwe kwallen maar groeien uit tot een poliep. Deze poliep zit vast op de zeebodem. De piepkleine poliepjes zijn ongeveer één centimeter groot. Een paar keer per jaar laat de bovenkant van deze poliep kleine stukjes los. Die lijken al een beetje op kwallen en groeien uit tot echte volwassen kwallen. Kwallen kunnen best groot worden. Wat zou je nu de babykwal noemen? De poliep of de kleine kwal?

Kunnen kwallen vlooien hebben?

Ja, er zijn vlokreeftjes die speciaal bij de kwal in de lichaamsholte leven. Het is een ander soort vlooien dan die wij kennen bij honden en katten. Deze vlo eet van de geslachtsorganen van de kwal.