Logo One Planet
Ambassadors Caribbean Ties
Ambassadors Caribbean Ties

Caribbean Ties

Internationaal erfgoedproject

Het Museon is de trotse Europese museumpartner binnen het internationale erfgoedproject Caribbean Ties. Een project dat is ontwikkeld voor en vooral ook door mensen met Caribische roots. Centrale vraag bij Caribbean Ties: wat betekent het om Caribisch te zijn, waar dan ook ter wereld?

Caribbean Ties is een project dat draait om (inheems) erfgoed, identiteit, meerstemmigheid en community engagement. Samen met Universiteit Leiden en partners op Aruba en Sint Eustatiushebben we rondom deze thema’s een spraakmakende programmering opgezet. Een boordevol programma van 2019 t/m 2021 dat zich in Nederland uit(te) in vijf elementen:

plaatje met link naar Caribbean Ties Magazine

Magazine

Hoe kun je als culturele instelling nieuwe perspectieven verankeren in je programmering? Tien partners met wie we gedurende Caribbean Ties hebben samengewerkt blikken terug en delen waardevolle lessen.

Klik hier om het Caribbean Ties Magazine te openen.

Podcast

BE RIGHT BACK / BAI BIN gaat over heimwee, culturele verschillen en het verliezen van je eilandhuid. Een Engelstalige podcastserie van en voor mensen met Caribische roots.

Of luister op:

Tentoonstelling

Een tentoonstelling over de oorspronkelijke bewoners van de Caribische archipel en de rijke, culturele diversiteit zowel voor als na de Europese kolonisatie. De expositie is ontwikkeld door Universiteit Leiden in samenwerking met talloze partners in het Caribisch gebied en Europa. In Nederland is en wordt de expo op verschillende locaties door het Museon en partners gepresenteerd:

  • in het Museon van mei 2019 t/m september 2020
  • op Zomercarnaval Rotterdam 2019
  • in Bijlmer Parktheater van september 2019 t/m januari 2021
  • verwacht: Centrale Bibliotheek Rotterdam; april t/m juni 2022
     

log impressie expositie

Symposium

Een symposium over het beschermen en presenteren van Caribisch erfgoed aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Met sprekers uit zowel Nederland en het Caribisch gebied. Welke kansen en uitdagingen ervaren zij? Het symposium ‘Gedeeld erfgoed, gedeelde toekomst?’ vond plaats op 25 november 2019 in het Museon, Den Haag. Bekijk hier de aftermovie:

Festival

Een bruisend festival rondom het vieren van vele Caribische identiteiten. Een dagvullend programma met workshops, lezingen, muziek, kunst, wetenschap, eten, drinken en een afsluitende talkshow. Caribbean Ties Festival was op 25 mei 2019 in en rond het Museon.

impressie festival

Contact met Caribbean Ties