Logo One Planet
M.C. Escher: 'Hol en bol' © 2023 The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.nl
M.C. Escher: 'Hol en bol' © 2023 The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.nl

De onmogelijke werelden van M.C. Escher

Activiteit | 21 februari 2023

Audiovisuele presentatie door architect Maarten Ruijters

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat de graficus M.C. Escher werd geboren. Ter gelegenheid daarvan is 2023 uitgeroepen tot Escherjaar.

De aantrekkingskracht van Eschers prenten is na zijn dood alleen maar toegenomen, zoals blijkt uit de populariteit van zijn boeken en de talloze reproducties die jaarlijks nog steeds verkocht worden. Die aantrekkingskracht berust niet alleen op de artistieke kwaliteit, maar vooral ook  op de raadsels, die deze prenten bij ons oproepen.

Ook zijn transformaties, waarbij bijvoorbeeld vissen lijken te veranderen in vogels, zijn fascinerend. Escher jongleert met tegenstellingen zoals boven en onder, voor- en achtergrond, hol en bol, dag en dacht, klimmen en dalen. Houdt hij ons hier een toverspiegel voor?

Maarten zal laten zien hoe Eschers belangstelling voor perspectief en geometrische patronen al in zijn vroege werk ligt besloten. Daarna zal hij aan de hand van een aantal beroemde prenten uit de doeken doen welke valkuilen Escher voor ons heeft bedacht en waarom wij zijn constructies als “onmogelijk” zien.

(Alle afbeeldingen: © 2023 The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.nl)

  • M.C. Escher: "Prentententoonstelling"; © 2023 The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.nl
  • M.C. Escher: "Dag en nacht"; © 2023 The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.nl

Bestel tickets voor deze Activiteit

Toon alle tickets