Logo One Planet
Werk van Tarona
Werk van Tarona

Avondopenstelling met Caribbean fotopresentatie door PictureThis

12 juli 2019

Woensdag 24 juli om 19.30 uur opent in het Museon de tentoonstelling My Caribbean Ties met nieuw werk van Kevin Osepa en Tarona Leonora.

Het fotowerk van deze twee jonge fotografen met Caribische roots is een aanvulling op de expositie Caribbean Ties, die momenteel in het Museon is te zien.

Een avond vol fotografie en verhalen

Onder leiding van gastconservator en gerenommeerd fotograaf Jeroen Toirkens, hebben Osepa en Leonora hun werk verbonden aan de thema's identiteit, diaspora, heimwee en erfgoed, van de expositie Caribbean Ties. PictureThis Den Haag organiseert in samenwerking met het Museon deze avond met de fotografen. Het publiek krijgt tijdens het programma uitgebreide achtergrondinformatie over het tot stand komen van de fototentoonstelling. In een avondvullend programma wordt het publiek deelgenoot gemaakt van de procesgang van het project waarbij ervaringen worden geïllustreerd met hun fotowerk. Dit gebeurt aan de hand van interviews met de fotografen en diverse betrokkenen.

Tentoonstelling

Diederik Veerman van het Museon, inhoudelijk verantwoordelijk voor Caribbean Ties, illustreert het belang van de expositie en geeft het publiek inzage middels een interview met fotograaf Jeroen Toirkens, over diens betrokkenheid bij het project. Na afloop is er volop tijd om de tentoonstelling te bekijken en in gesprek te gaan met de fotografen, onder het genot van Caribische hapjes en drankjes. De avond wordt afgesloten om 22.00 uur.

Aanmelden

De deur gaat om 19.00 uur open. PictureThis begint om 19.30 en eindigt om 21.00 uur. Aansluitend is er een borrel en kan de tentoonstelling bezocht worden. De deuren sluiten weer om 22.00 uur.
Aanmelden kan vanaf woensdag 10 juli 2019 via de website www.picturethisdenhaag.nl.
Toegang bedraagt € 7,50.

Over PictureThis

PictureThis is het Haags Platform voor de nieuwsgierige fotograaf. Door het organiseren van bijeenkomsten over fotografie, het met elkaar in contact brengen van (professionele) fotoliefhebbers en het promoten van activiteiten, wil het platform fotografie vanuit Den Haag, internationaal over het voetlicht brengen.

Caribbean Ties

Caribbean Ties is een initiatief en samengesteld door Universiteit Leiden op basis van de uitkomsten van grootschalig archeologisch onderzoek genaamd Nexus1492. In de expositie wordt aandacht besteed aan de verschillende eilandsamenlevingen van het Caribische gebied, voordat de Europese kolonisatie vanaf 1492 plaatsvond. In de tentoonstelling wordt de bezoeker door middel van archeologische vondsten, een enorme wandkaart en hands-on opdrachten meegenomen naar de rijke, cultuurhistorische diversiteit van dit gebied en de invloed ervan op hedendaagse samenlevingen. Naast het Museon is de expositie op elf plekken in het Caribische gebied te bezoeken. Elke locatie verrijkt de expo op haar eigen wijze; in het Museon dus met nieuw werk van jonge Nederlands-Caribische fotografen. Deze uitbreiding is mogelijk gemaakt door het Fonds Ars Antilliani van het Prins Bernard Cultuurfonds. Dit fonds op naam ondersteunt specifiek beeldende kunstenaars afkomstig uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De tentoonstelling in het Museon is te zien tot en met 21 juni 2020.

Museon

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. De centrale tentoonstelling One Planet maakt een verbinding naar de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze zeventien doelen zijn opgesteld om de belangrijkste uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en samenleving aan te pakken.

Noot voor de redactie

Meer informatie over deze avond en over PictureThis: Edouard van Arem, e-mail edouard@ziggo.nl, tel. 06-46133391.
Meer informatie over het Museon en de tentoonstelling Caribbean Ties: Diederik Veerman, e-mail dveerman@museon.nl, tel. 070-3381424.