Logo One Planet
Reconstructie van een inheems huis gevonden op de archeologische vindplaats op het eiland St. Vincent (Foto: Menno Hoogland)
Reconstructie van een inheems huis gevonden op de archeologische vindplaats op het eiland St. Vincent (Foto: Menno Hoogland)

Caribbean Ties

over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied van vóór Columbus

Tentoonstelling | 25 mei 2019 - 16 augustus 2020

Caribbean Ties

over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied van vóór Columbus

Wie stonden er op het strand te kijken toen Columbus in 1492 kwam aanvaren?

De ‘ontdekker van Amerika’ landde op een eiland in de Cariben: een regio waar destijds al meer dan 7000 jaar mensen woonden.

Tussen de verschillende eilandsamenlevingen en het Zuid-Amerikaanse vasteland vond er veel uitwisseling plaats van goederen en ideeën. We weten sinds kort veel meer over deze fascinerende periode dankzij het archeologisch onderzoeksproject NEXUS 1492 o.l.v. Universiteit Leiden.

De onderzoekers concluderen dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied veel te lijden hadden onder de komst van de Europeanen, maar dat hun cultuur toch op talloze manieren voortleeft, zowel in de Cariben als in de rest van de wereld. De nieuwste tijdelijke tentoonstelling in het Museon Caribbean Ties presenteert, aan de hand van de laatste wetenschappelijke bevindingen, de grote impact van de oorspronkelijke Caribische bevolking op de wereldgeschiedenis en hiermee de wereld zoals we deze nu kennen. Caribbean Ties laat het rijke indiaanse erfgoed en de hedendaagse waarde hiervan zien.

Bijzonder is dat deze expositie ook op maar liefst elf locaties in de Caribische regio gelijktijdig te bezichtigen is. Het Museon is de enige plek in Europa waar deze tentoonstelling te zien is.

Op 24 juli wordt de zaal verrijkt met nieuw werk van twee jonge, talentvolle fotografen met Caribische roots: Kevin Osepa en Tarona Leonora. Onder leiding van gastconservator en topfotograaf Jeroen Toirkens gaan ze aan de slag rondom de subthema’s van de expositie; identiteit, diaspora, heimwee en erfgoed.

Om op de hoogte worden gehouden van deze bijeenkomst en andere Caribbean Ties-activiteiten kunt u zich via deze link aanmelden voor updates.


De tentoonstelling is nog te zien t/m 16 augustus 2020.


Dit zijn Swindy en Valerie, twee van zestien vrouwen die zijn geportretteerd en bevraagd voor Project Ç. 
Hun foto’s en inzichten zijn nu onderdeel van onze expositie Caribbean Ties; een tentoonstelling gemaakt met, over en voor mensen met Caribische roots. 

Op Curaçao leven maar liefst 107 nationaliteiten samen. De grote diversiteit en scherpe contrasten van de Curaçaose gemeenschap inspireerde de initiatiefnemers van Project Ç om juist de nadruk te leggen op de verbintenis van deze gemeenschap en dit bewustzijn te delen in een kunstproject. 

Caribbean Ties mét Project Ç is nog tot ‪20 augustus 2020‬ te bezichtigen.

Het is niet voor niks dat het project op 2 juli in het Museon geopend werd. Op Curaçao wordt jaarlijks op 2 juli 'Dia di Himno i Bandera' (Dag van het Volkslied en de Vlag) gevierd. De eerste keer dat Dia di Bandera werd gevierd, was op 2 juli 1984. Toen werd voor het eerst de vlag van Curaçao gehesen.

Foto: Marcel Truyens @liquid_soul_photography