Logo One Planet
Visualisatie van ESA-data
Visualisatie van ESA-data

Museon betrokken bij klimaatproject ESA

25 oktober 2019

Het Klimaatbureau van het European Space Agency ESA verzamelt heel veel gegevens die te maken hebben met het klimaat en klimaatverandering.

Op een speciale website (http://cci.esa.int/) zijn tal van kaarten en andere visualisaties van deze gegevens te vinden: de kleur van de zee, de temperatuur op het land, vocht in de grond, gletsjers, zee-ijs, bosbranden etc. Nuttige informatie voor wetenschappers, maar zeker ook voor het onderwijs en anderen die in het klimaat en klimaatverandering zijn geïnteresseerd.

Alleen: de informatie is niet erg toegankelijk. Wat betekenen al die kaarten precies? Hoe moet je de informatie interpreteren? Wat zeggen die cijfers? Daarom is ESA nu met een project begonnen om de informatie begrijpelijker te maken voor een breed publiek. Daarbij zijn verschillende partijen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland betrokken, zoals de Universiteit Twente, de Deutsche Wetterdienst, de Universiteit van Leicester en ook het Museon. Het project loopt tot 2023. Resultaten van het project zullen daarvoor ongetwijfeld zichtbaar worden op plekken in het Museon waar het klimaat de hoofdrol speelt.