Logo One Planet
Euclid
Euclid

Star Party: Ontdek het donkere heelal met Euclid

Filmduur 90 minuten

Taal Nederlands (geen vertaling beschikbaar)

Ingesproken door NOVA en gastspreker prof. Koen Kuijken

Thema's astronomie, sterrenkunde, NOVA, planetariumshow

Deze film wordt koepelvullend vertoond.

Wij adviseren ouders altijd zelf een inschatting te maken of de film geschikt/leuk is voor hun kinderen.

Museon-Omniversum en NOVA organiseren op vrijdag 22 maart een Star Party over de donkere kant van het heelal. De Leidse hoogleraar Koen Kuijken (lid van het Euclid-consortium) geeft een speciale lezing over kosmologie, ondersteund door de spectaculaire 4K-beelden op de koepel van de Dome.

De Euclid-ruimtetelescoop werd in de zomer van 2023 gelanceerd. De eerste testbeelden in november 2023 waren veelbelovend. Alleen, de sterrenkundigen ontdekten dat er soms, als de satelliet onder een bepaalde hoek naar de zon gekeerd stond, ongewenst zonlicht op een van de instrumenten terechtkwam. In de winter bedachten de wetenschappers en technici een manier om het lekkende licht te omzeilen. En sinds half februari is de telescoop klaar voor wetenschappelijk gebruik

Wat kunnen wij verwachten van Euclid? Wat gaat deze telescoop ons vertellen over de geheimzinnige donkere materie en donkere energie waar het heelal voor het grootste deel uit bestaat? Wat betekent dit voor de kosmologie?

Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

De speciale Euclid-planetariumshow is een samenwerking van Museon-Omniversum en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Wanneer: vrijdag 22 maart 20:15-21:45 uur
Tickets: € 13,00

 

Euclid-galaxy-IC-342-Credits-ESA-Euclid-Euclid-Consortium-NASA(Foto credits: ESA/ATG medialab (spacecraft); NASA, ESA, CXC, C. Ma, H. Ebeling and E. Barrett (University of Hawaii/IfA), et al. and STScI (background)

Let op:

Er zijn verschillende Star Partys. Deze Star Party is een speciale lezing over de Euclid-ruimtetelescoop en is dus minder geschikt voor kinderen. De reguliere Star Party's hebben een ander programma. Let op de juiste datum tijdens je reservering.

Bestel tickets voor deze film

Vrijdag 24 mei, 19:00 uur

Bestel direct

Vrijdag 24 mei, 21:00 uur

Bestel direct
Toon alle data