Logo One Planet
Allosaurus. Collectie Museon
Allosaurus. Collectie Museon

Vleeseter terug in Museon

9 april 2019

Vanaf donderdag 11 april is de 150 miljoen jaar oude, authentieke Allosaurus van het Museon, weer te zien voor het publiek!

Peter de Haan, directeur van het Museon, feliciteerde Dick van der Krogt, voorzitter van de Vrienden, met de hernieuwde kennismaking met de vleeseter in de winkel. De dinosaurus was enkele jaren uit de opstelling van het Museon en is nu teruggeplaatst in de museumwinkel. De dino is overigens niet te koop.

De terugkomst van de Allosaurus wordt gevierd met een korting van 10% op alle producten in de museumwinkel tot en met 21 april 2019. Van de plaatsing van de Allosaurus is een bijzondere timelapse opname gemaakt, de kijker kan in versneld tempo zien hoe de dino is opgebouwd. Zie

Allosaurus

De Allosaurus was een grote vleesetende dinosaurus, die tussen 153 en 148 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika en West-Europa leefde. De meesten waren rond de 8,5 meter lang en wogen meer dan 1,5 ton. De Allosaurus wordt vaak vergeleken met zijn bekendere neef, de T. Rex. Maar in tegenstelling tot de T. Rex, heeft de Allosaurus grote, sterke voorpoten. Het fossiel is in de jaren negentig van de vorige eeuw opgegraven op de grens van de staten Utah en Wyoming in de Verenigde Staten. Het opgraven en prepareren van de Allosaurus was een enorm karwei. Het bekken zat in hard zandsteen en men kon nauwelijks onderscheiden wat bot was en wat steen. De halswervels lagen in kleisteen verborgen en waren nogal vervormd. Voor de ontbrekende delen, zoals een helft van de onderkaak en enkele ribben zijn afgietsels gemaakt. Na reconstructie was het resultaat een prachtig, tot de verbeelding sprekend skelet. Een illustrerend voorbeeld van de verbazingwekkende afmetingen van flora en fauna uit een lang vervlogen tijdperk, het laatste deel van de Jura Periode.

Timelapse van de opbouw