Logo One Planet
Beethoven in Wenen
Beethoven in Wenen

AFGELAST: Het genie Beethoven in Wenen

Audiovisuele presentatie door musicus en musicoloog Margaret Krill

Activiteit

Helaas moeten we deze lezing cancellen vw de laatste corona maatregelen. We hebben meer reserveringen voor deze lezing dan door de 1,5 m zijn toegstaan en kunnen dit op zo korte termijn niet op een eerlijke wijze aanpassen. We hopen deze lezing op een later moment weer te kunnen inplannen.

Wenen was rond 1800 enorm geliefd onder kunstenaars. Veel componisten trokken naar de stad om er te studeren of om er roem te behalen, zo ook de componist Ludwig van Beethoven (1770-1827).

In 2020 werd wereldwijd zijn 250ste geboortedag herdacht. Een mooie aanleiding om niet alleen bij zijn leven en werk stil te staan, maar ook bij zijn werkomgeving, de stad Wenen. Hij kreeg daar als één van de eerste componisten de status van genie. Hoe kreeg hij dat voor elkaar en waarom werd er zo tegen hem opgekeken ook door collega componisten (of waren dat concurrenten). Wat maakte zijn composities zo bijzonder? Wij kunnen dankzij zijn schetsboeken een blik in zijn muzikale brein werpen en zo een idee krijgen van zijn compositieproces. Door tevens naar de werkgevers van Beethoven in Wenen te kijken, krijgen wij ook een beeld van de culturele ambiance waarin Beethoven werkte en wordt duidelijk waarom heel Wenen leegliep bij de begrafenis van dit genie.