Logo One Planet
De bergen van Shey Phoksundo National Park (foto Tayo van Boeckel)
De bergen van Shey Phoksundo National Park (foto Tayo van Boeckel)

Een wandeltocht van twee broers richting het onbekende

Naar het mythische Dolpa ver afgelegen in Nepal

Activiteit | 6 december 2022

Presentatie door leraar en glacioloog Tayo van Boeckel

De broers Tayo en Mikis hebben een fascinatie om bergwandelingen te maken naar de meest afgelegen en onherbergzame plekken op aarde. Zo reisden zij samen af naar Nepal met als doel in de voetstappen van Peter Matthiessen (auteur van “De Sneeuwluipaard”) te treden; ook geïnspireerd door de film “Himalaya” over een yak caravaan, die zout vervoert dwars door de Dolpa.
Dit gebied lag lange tijd verstopt, omringd door hoge bergruggen, die zowel mensen als regenval tegenhielden. De arme landbouwgrond maakt de regio dunbevolkt en op de hoger gelegen delen leven de bewoners zeer geïsoleerd, zelfs voor Tibet. De oorspronkelijke cultuur is daardoor eeuwenlang goed bewaard gebleven.

Een ideale bestemming dus voor de broers, maar er zijn vele vragen: hoe komen zij daar? Hoe komen zij aan een toegangsbewijs, aangezien de Nepalese overheid de toegang tot Dolpa heeft beperkt. Na een vlucht naar Kathmandu bevinden zij zich plots in een totaal andere werkelijkheid waar antwoorden niet voor het oprapen liggen. Het gevolg is dat de broers al wandelend een onbekende wereld betreden: een klassiek avontuur.

  • Een stoepa in Dolpa (foto: Tayo van Boeckel)
  • Met de yaks omhoog, richting het hooggebergte van Dolpa (foto: Tayo van Boeckel)
  • De bergen van Shey Phoksundo National Park (foto: Tayo van Boeckel)

Bestel tickets voor deze Activiteit

Toon alle tickets