Logo One Planet
Startstation E-Lijn en station Den Haag Centraal in 2019 (foto: Bart van Hoek)
Startstation E-Lijn en station Den Haag Centraal in 2019 (foto: Bart van Hoek)

Baanbrekende architectuur in Den Haag

Activiteit | 21 november 2023

Audiovisuele presentatie door architectuurhistoricus drs. Marcel Teunissen

Een bloemlezing van vernieuwende Haagse gebouwen van de laatste honderd jaar.


Den Haag staat bekend als behoudende stad met veel traditionele architectuur, maar tegelijkertijd behoren ook moderniteit en innovatie tot het DNA. Veel door vernieuwingsdrang gestuwde ontwikkelingen in Nederland op het gebied van stedenbouw, architectuur en bouwtechniek manifesteerden zich in Den Haag.

Met zowel bekende gebouwen als verborgen parels biedt de lezing een brede selectie van baanbrekende architectuur van de laatste honderd jaar. Zo wordt onder meer aandacht geschonken aan sociale woningbouwcomplexen, tuinstadbuurten, woonhotels, industriële gebouwen, kantoren, scholen en kerken en wat betreft latere decennia het Woningbouwfestival, bruggebouwen over de Utrechtsebaan, herbestemmingen, dakopbouwen en projecten van duurzaam en natuurinclusief bouwen. Daarbij komen en passant ook de betrokken bouwstijlen aan bod: van art nouveau tot parametrische architectuur.

Met de lezing wordt beoogd het perspectief op de stad te verruimen en een lans te breken voor spraakmakende Haagse architectuur, maar bovenal om hiervan gezamenlijk te genieten.


Let op:
Deze lezing vind plaats in het Kunstmuseum. Omdat de daar beschikbare zaal kleiner is dan het auditorium van Museon-Omniversum, zijn nog maar weinig tickets beschikbaar.

  • Rudolf Steinerkliniek in 1928 (foto: Haags Gemeentearchief)
  • Woningbouwfestival Dedemvaarstweg in 1994 (foto: Marcel Teunissen)

Bestel tickets voor deze Activiteit

Toon alle tickets