Logo One Planet

FIRST LEGO League Challenge Haaglanden in samenwerking met het Museon

15 maart 2021 | Wethouder Hilbert Bredemeijer presenteert de winnaars van de FIRST LEGO League Challenge Haaglanden op 14 maart

Op 14 maart maakt Hilbert Bredemeijer, de Haagse wethouder Onderwijs, Sport en Buitenruimte, bekend wie de winnaars zijn van de FIRST LEGO League Challenge Haaglanden. De 3 winnende teams strijden in april mee tijdens de Benelux finale.
 

Technologie en wetenschap

De FIRST LEGO League Challenge is al meer dan twintig jaar een wereldwijd spektakel. Jaarlijks doen er ruim 250.000 jongeren mee aan dit evenement waarbij technologie en wetenschap én de maatschappelijke kant hiervan centraal staan. Dit jaar heeft de wedstrijd als thema sport en spel.

Ieder schooljaar start in september de voorbereiding van de regio finale. In groot Den Haag zijn zo’n veertig scholieren teams gestart met het ontwerpen en programmeren van een robot die zo snel en precies mogelijk een reeks taken kan uitvoeren. Deze spannende strijd laat zien welke robots de (verschillende) missies het best uitvoeren. Een deskundige jury beoordeelt elk team op functionaliteit, creativiteit en houdt het samenwerkingsproces tegen het licht.

Respect voor de teams

Lange tijd was onzeker of het mogelijk was om ondanks Corona een finale in het Museon te organiseren. Gert-Jan van Rijn van het Museon: “We hebben afgelopen maanden echt allerlei scenario’s onderzocht. Gedeeltelijk online en gedeeltelijk live, of het uitspreiden van de finale over meerdere dagen. We zijn wat dat betreft voor de toekomst misschien wel op alles voorbereid. Uiteindelijk hebben we toch moeten kiezen voor een volledige online finale vanwege de langdurige sluiting van de musea. Helaas heeft de helft van de teams na januari moeten afhaken. Als gevolg van het afstandsonderwijs werd het samenwerken aan de robots steeds lastiger. We hebben daarom des te meer bewondering voor de teams die erin zijn geslaagd om alle onderdelen af te ronden. Wat dat betreft zijn we blij dat we steeds hebben gezegd: de finale gaat door, in welke vorm dan ook!”

Duurzame Ontwikkelinsdoelen van de Verenigde Naties

Het Museon als instituut voor Cultuur en Wetenschap vervult zijn door de Verenigde Naties bekrachtigde rol als pionier en inspirator voor het behalen van de 17 wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het museum toont in de dynamische programmering inspirerende oplossingen voor zaken als de klimaatproblematiek, een eerlijke verdeling van voedsel, water en energie. Ook vraagstukken ten aanzien van gezondheid en biodiversiteit en voor het verkrijgen van begrip voor elkaar staan hierin centraal. Technologie is hierbij een onmisbaar fenomeen. De duurzame oplossingen voor aan onze planeet gerelateerde vraagstukken voor nu en de toekomst zijn vaak gerelateerd aan technologische ontwikkelingen. Educatie is onlosmakelijk verbonden met het Museon, om deze reden is de samenwerking met de FIRST LEGO League Challenge tot stand gekomen. Uitgangspunt van dit project is de jeugd in teamverband plezier in wetenschap en technologie te laten ontdekken en hun nieuwsgierigheid en creativiteit om te zetten in een avontuur om de wereld te verbeteren.

Samenwerking

In de Benelux organiseert Stichting Techniekpromotie samen met 28 regionale partners de FIRST® LEGO® League Challenge Benelux. Het Museon is vanaf dit schooljaar de partner voor de regio Haaglanden. Bij de organisatie werkt het Museon samen met eventorganisator Vanderkruit SportsEvents uit Den Hoorn. Op zondag 14 maart maakt de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer in een online meeting de winnaars bekend.


Noot voor de redactie
Programma prijsuitreiking zondag 14 maart

16:00 u – 16:45 u First Lego League Haaglanden
1. Intro Museon door Peter de Haan, directeur van het Museon. (3 minuten)
Insteek over W&T en de rol van het Museon in de First Lego League.
2. Teamstory interviews (5 minuten)
Teams vertellen over de hobbels en successen die ze ervaren hebben tijdens deze bijzondere editie van de First Lego League Haaglanden.
3. Drone filmpje (3 minuten)
Film over de techniek in de glastuinbouw waar drones worden ingezet voor de bestrijding van insecten.
https://www.youtube.com/watch?v=VtxRNXPj0GQ
Na het filmpje benadrukt de wethouder het belang van robotica.
4. Prijsuitreiking Robotontwerp (5 minuten)
Uitreiking van het robotontwerp met bijbehorende uitleg door Henny Lugtenburg en Sander van Leeuwen.
5. Prijsuitreiking Robotprestatie (5 minuten)
Uitreiking van het robotontwerp met bijbehorende uitleg door Marianne Hoeing.
6. Prijsuitreiking Innovatieproject (5 minuten)
Uitreiking van het robotontwerp met bijbehorende uitleg door juryleden Ben en Corry Bornebroek.
7. Prijsuitreiking Overall prijs (5 minuten)
Uitreiking van de Overallprijs met bijbehorende uitleg door de wethouder van onderwijs Hilbert Bredemeijer
8. Museon komt naar je toe deze lente (5 minuten)
Scholen kunnen educatieve Legomaterialen reserveren. Studenten van De Haagse Hogeschool verlenen hierbij assistentie.
9. Dankwoord organisatie (8 minuten)

Voor meer inhoudelijke informatie over de programma’s van de First Lego League kunt de website www.firstlegoleague.nl raadplegen. Voor specifieke informatie over de FLL regiofinale Haaglanden kunt u opnemen met Gert-Jan van Rijn (gjvrijn@museon.nl / 06- 12215108) of René van der Kruit (info@vanderkruit.nl / 06-10559064) U kunt ook vragen om de MS-Teams-link naar de online prijsuitreiking.