Logo One Planet
Zeepaddenstoel
Zeepaddenstoel

Winnaars Groene Camera 2021 geëxposeerd in Museon

3 september 2021

Zaterdag 18 september a.s. vindt in het Museon de opening plaats van de expositie Groene Camera  2021. Na de opening voor genodigden is het publiek welkom in de expositie.

Tijdens deze tentoonstelling worden de winnende foto’s van de Groene Camera 2021 geëxposeerd. Luc Rooman is door de jury gekozen als overall winnaar met de foto van een zeepaddenstoel . De Groene Camera is een populaire fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Voor de drie verschillende onderdelen en zeven verschillende categorieën werden ruim 7.000 beelden ingestuurd. De jury heeft daar de winnende foto's uit geselecteerd.

Samenwerking

De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFACTORY in samenwerking met het Museon. Deze samenwerking resulteert in een expositie van meer dan 70 winnende foto’s. Vanaf 18 september is de expositie in het Museon in Den Haag te zien tot medio maart 2022.

De Groene Camera

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is, waarmee we met respect moeten omgaan. Deze gedachte is de motivatie geweest van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Hiermee willen we graag onze natuur voor het voetlicht brengen en de diversiteit en schoonheid ervan laten zien. Met deze opzet voor de wedstrijd ontstaat een gelijk speelveld voor de deelnemende fotografen. Een Nederlands boslandschap of een meerkoet hoeven niet te concurreren met spectaculaire landschappen of soorten uit verre oorden.”

Jury

De jury bestond dit jaar uit: Peter de Haan - directeur Museon, Diana Bokje - fotocoach, Hennie van Heerden - natuurfotograaf, Robin Kraaij - ecoloog, Theo Bosboom - natuurfotograaf en Lars Soerink -   natuurfilmer en -fotograaf.

Onderdelen en categorieën

De Groene Camera telt drie onderdelen:

  • Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar
  • Groene Camera Natuurfoto van het jaar
  • Groene Camera Natuurfotografietalent van het jaar

Het eerste onderdeel is de prijs voor de beste serie, het tweede onderdeel valt uiteen in zeven verschillende categorieën. Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de prijs natuurfotografietalent van het jaar.

Per onderdeel en categorie zijn er een winnaar, een 'runner-up' en vijf eervolle vermeldingen.

Winnaars

De expositie in het Museon bevat naast alle winnaars, ook de foto's van alle eervolle vermeldingen in de onderdelen Natuurfoto van het jaar en Natuurfotografietalent van het jaar.

  • Deze foto van een zeepaddenstoel van Luc Rooman is de overall winnaar van de Groene Camera 2021
  • Met zijn bijzondere serie over de grote trilspin en zijn prooien werd natuurfotograaf Dirk Vermaire uitgeroepen tot natuurfotograaf van het jaar
  • Met deze foto van een aangespoelde gewone vinvis werd Wouter van der Voort uitgeroepen tot natuurfotografietalent van het jaar.