Logo One Planet
Winnaar in de categorie Vogels. Fotograaf: Thijs Glastra
Winnaar in de categorie Vogels. Fotograaf: Thijs Glastra

Winnaars Groene Camera 2020 geëxposeerd in het Museon

17 september 2020

Zaterdag 12 september jl. vond de prijsuitreiking plaats van de Groene Camera 2020, dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België.

Zaterdag 12 september jl. vond de prijsuitreiking plaats van de Groene Camera 2020, dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Voor de drie verschillende onderdelen en zeven verschillende categorieën werden bijna 8.000 beelden ingestuurd. De jury heeft 60 winnende foto's geselecteerd.

Samenwerking

De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFACTORY in samenwerking met het Museon. Deze samenwerking resulteert in een expositie van meer dan 70 winnende foto’s. Vanaf 27 september is de expositie in het Museon in Den Haag is te zien tot 6 juni 2021.

De Groene Camera

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het – al dan niet onbewust- versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder en daarom ook iets om zuinig op te zijn. Deze gedachte is de motivatie geweest van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera.
De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt.  Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Ten eerste willen we graag onze natuur voor het voetlicht brengen en de diversiteit en schoonheid ervan laten zien. Ten tweede is het eerlijker voor de deelnemende fotografen omdat je geen leeuwen en toekans hoeft te vergelijken met een roodborstje of ree”.

Jury

De jury bestond dit jaar uit de volgende personen: Peter de Haan – directeur Museon, Diana Bokje – fotocoach, Bart Siebelink – docent kunstacademie, Robin Kraaij – ecoloog en Lars Soerink – natuurfilmer en -fotograaf.

Onderdelen en categorieën

De Groene Camera telt drie onderdelen:
•    Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar
•    Groene Camera Natuurfoto van het jaar
•    Groene Camera Natuurfotografie talent van het jaar

Het eerste onderdeel is de prijs voor de beste serie, het tweede onderdeel valt uiteen in zeven verschillende categorieën. Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de prijs natuurfotografietalent van het jaar.
Per onderdeel  en categorie is er een winnaar, een 'runner-up' en vijf eervolle vermeldingen.

Winnaars

Bijgevoegd is het juryrapport voor de winnende foto's in elk onderdeel en categorie. De expositie in het MUSEON bevat ook de foto's van alle 41 eervolle vermeldingen.

Voor meer informatie: https://www.museon.nl/nl/tentoonstelling/de-groene-camera-2020


Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
070-3381338
I: www.museon.nl
E: info@museon.nl