Logo One Planet
Foto: Wim Vooijs. Winnaar categorie Geleedpotigen en ongewervelden
Foto: Wim Vooijs. Winnaar categorie Geleedpotigen en ongewervelden

Winnaars Groene Camera 2022

21 mei 2022 | De beste natuurfoto's uit Nederland en België

Op zaterdag 21 mei vond in Museon-Omniversum de prijsuitreiking van de Groene Camera 2022 plaats. Aansluitend werd de expositie van alle winnende beelden geopend. De Groene Camera is een prestigieuze prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Dit jaar werden meer dan 6.500 foto’s ingestuurd. Hieruit heeft de jury de winnende beelden geselecteerd.

De Groene Camera

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is, waarmee we met respect moeten omgaan. Deze gedachte is de motivatie van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Hiermee brengen we onze natuur voor het voetlicht en laten de diversiteit en schoonheid ervan zien. Met deze opzet voor de wedstrijd ontstaat een gelijk speelveld voor de deelnemende fotografen. Een Nederlands boslandschap of een meerkoet concurreren niet met spectaculaire landschappen of dierensoorten uit verre oorden.”

Onderdelen en categorieën

De Groene Camera telt drie onderdelen:

  • Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar - de prijs voor de beste serie
  • Groene Camera Natuurfoto van het jaar – prijzen in zeven verschillende categorieën: Landschappen, Zwart-wit, Geleedpotigen en ongewervelden, Planten en paddenstoelen, Vogels, Zoogdieren, reptielen en amfibieën, Abstract, Jonge fotograferen, Series.
  • Groene Camera Natuurfotografietalent van het jaar – voor jongeren onder de 18 jaar.

Per onderdeel en categorie kiest de jury een winnaar, een 'runner-up' en vijf eervolle vermeldingen. Naast de Groene Camera trofeeën, de eer en de aandacht zijn er serieuze prijzen verbonden aan de Groene Camera met een totale waarde van bijna € 15.000,-

Drie veldmuzien tegen elkaar aangedrukt

De winnende foto van Marcel van Kammen

De winnaars

Marcel van Kammen is de winnaar van de categorie Zoogdieren, reptielen en amfibieën en overall winnaar van de categorieën. De jury over deze beste natuurfoto: "Deze foto laat geen enkele twijfel bestaan: deze veldmuizen hebben het moeilijk. Hun habitat op de kwelder is overstroomd door een noordwesterstorm en de enige plek om te schuilen is in de relatieve luwte van de pier. Veilig voor het zeewater, maar blootgesteld aan alle andere gevaren zoals de stormwind en de regen. Een prachtige foto die een bijna menselijk afzien toont door de verwaaide vachtjes en de dicht bij elkaar gekropen lijfjes. De muisjes zijn duidelijk beland op een plek waar ze eigenlijk niet thuishoren, schuilend op het ruige, door mensenhanden gemaakte grindbeton. Een uniek beeld!"

Jowan Iven mag zich Natuurfotograaf van het jaar noemen. Hij wint deze prijs voor zijn zwart-wit serie. Die hij in Coronatijd dichtbij huis maakte. De jury: "In dit portfolio wordt duidelijk dat je voor het oerbosgevoel niet ver van huis hoeft te gaan. Bijna alle foto’s zijn genomen in het dorp van de fotograaf en stralen toch het echte ruige wildernisgevoel uit. Door de bijzondere hoek, de fraai herhalende structuren of soms juist wilde groeiwijzen plus de keuze voor zwart-wit foto’s ontstaat een prachtig portfolio van deze wilde lokale bossen in het klein."

Josh Rozema is als Natuurtalent van het jaar gekozen met zijn foto van een grutto. De jury schreef over zijn foto: "Een foto van de grutto doet het altijd goed. Deze vogel is Nederlands trots maar heeft het helaas lastig in ons land. Deze grutto is gefotografeerd op het fietspad. Een bijzondere plek voor deze vogel die het liefst in weilanden vertoeft. Door zijn plek op het fietspad ontstaat een foto die anders is dan anders en waarbij het hele dier prachtig te bestuderen is."

  • Jowan Iven, natuurfotograaf van het jaar
  • Josh Rozema, natuurtalent van het jaar
  • Edwin Rem, winnaar categorie Landschappen
  • Marian Smeets, winnaar categorie Planten en paddenstoelen

De fototentoonstelling De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine in samenwerking met Museon-Omniversum. Deze samenwerking resulteert in een fototentoonstelling van meer dan 70 foto’s. Naast alle winnaars hangen er ook de foto's van alle eervolle vermeldingen in de onderdelen Natuurfoto van het jaar en Natuurtalent van het jaar. De Groene Camera past perfect bij One Planet. 

Vanaf zondag 22 mei 2022 is de Groene Camera te bewonderen in One Planet, de programmering van Museon-Omniversum in Den Haag.