Logo One Planet
Tussen Kust en Kitsch in Museon-Omniversum
Tussen Kust en Kitsch in Museon-Omniversum

Tussen Kust en Kitsch in Museon-Omniversum

24 mei 2023

Altijd al willen weten wat het verhaal achter die ene strandschat is? Kom dan in het weekend van 3 en 4 juni 2023 mét je schelpen, haaientanden, parel of een andere schat naar Museon-Omniversum. In het kader van World Ocean Day organiseert Museon-Omniversum een heel World Ocean Weekend. Op 3 en 4 juni zie je oceanenfilms in de Dome, hoe kustverdediging werkt en de 'Schoon doen we toch gewoon' expo. Ook kan je origamivissen vouwen, een algenshake maken en oceaandieren van een eenzame of versleten sok maken. Er is voor jong en oud wat te doen!

Tussen Kust en Kitsch

Heb je een object dat iets met de zee te maken heeft en wil je het laten zien aan onze experts en bezoekers? Schelpen, haaientanden, barnsteen, parel? Fossiel of vers? Flora, fauna, mineraal of door mensen gemaakt? Neem je (strand)vondsten mee en laat ze onderzoeken. NIOZ-onderzoekers (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) staan het hele weekend voor je klaar in de museumfoyer, ook als je andere vragen hebt over de zee.

De wondere onderwaterwereld in de Dome

Het hele weekend zijn er unieke grootbeeldfilms in het koepeltheater te zien. Je wordt ondergedompeld in de wereld van zeeën en oceanen en je ontdekt waarom deze wondere wereld zo belangrijk is voor al het leven op aarde. Bekijk Secrets of the Sea, Turtle Adventure en BBC’s Oceans our Blue Planet.

Help jij de kust te verdedigen?

Door klimaatverandering en de zeespiegelstijging moeten we nu bedenken hoe we droge voeten blijven houden in de toekomst. Het NIOZ laat aan de hand van interactieve LEGO-karren zien hoe levende, 'buitendijkse' natuur bijdraagt aan kustverdediging, biodiversiteit en CO2-opslag. Bezoekers kunnen meehelpen en zo bijdragen aan de kustverdediging.

'Schoon doen we toch gewoon' expositie

Op zaterdagmiddag 3 juni organiseren de gemeente Den Haag en Museon-Omniversum een speciale thema-middag over een schoon strand en water in de stad. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga en de Haagse initiatiefnemers TrashUre Hunt, Grondstofjutters, Kaai 13 en The Hague Boat zijn aanwezig. Bezoekers kunnen de expositie en de film SURFER TO-GO bekijken, welke Merijn Tinga zelf inleidt. De middag start om 16.00 uur en eindigt om 17.45 uur en de entree is gratis.

Film SURFER TO-GO van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga

Nadat Merijn Tinga berekende dat er elke ochtend in Nederland een rij wegwerpbekers wordt afgedankt die gelijk staat aan de afstand tussen Brussel en Amsterdam, 385 km, kwam hij in actie. Hij wil verandering. Om hiervoor aandacht te vragen bouwde hij een surfboard van zwerfafval bekers en surfte daarop over rivieren en zee van Brussel naar Amsterdam: de Mission Reuse expeditie.

Onderweg sprak hij gewone mensen aan en ontmoette hij burgemeesters, industrie-vertegenwoordigers en zelfs EU-vicepresident Frans Timmermans. Hij roept op tot verandering en ontdekt hoop. SURFER TO-GO is de film over deze expeditie van de zomer 2022. Het avontuur, de tegenslagen en een inkijkje in de grillige route naar een duurzamere toekomst met hergebruik. De film start om 17.00 uur en duurt een klein uur. Merijn Tinga zal zelf de introductie verzorgen.
Meer informatie en aanmelding: www.museon-omniversum.nl/pagina/schoon