Logo One Planet
Joop Anemaet, Krijgsgevangenen voor een barak. LOG, Bandung, 1945. Collectie Museon, inv. nr. 67399 a
Joop Anemaet, Krijgsgevangenen voor een barak. LOG, Bandung, 1945. Collectie Museon, inv. nr. 67399 a

Speciaal Senioren Bezoekuur bij expositie ‘Getekend’ in Museon

26 juni 2020

Vanaf 1 juli heeft het Museon een speciaal bezoekuur voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Van dinsdag tot en met vrijdag kunnen zij een uur eerder in het museum terecht dan gewone bezoekers.

Het extra bezoekuur start om 10:00 uur en is met name bedoeld voor ouderen die in alle rust een bezoek willen brengen aan de tentoonstelling ‘Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting’. Per bezoekuur zijn in totaal steeds zes tickets beschikbaar voor ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en degene die hen eventueel vergezelt. Het reserveren van tickets kan via deze website.
Programmamanager Gert-Jan van Rijn: “De tentoonstelling ‘Getekend’ trok de eerste twee weken veel oudere geïnteresseerden. Met dit speciale bezoekuur willen we onze oudere bezoekers laten zien dat zij het Museon veilig en in alle rust kunnen bezoeken.

Ontvangst

Het speciale ticket is inclusief een korte introductie op de tentoonstelling, uitleg over de werking van de audioguide en een kopje koffie of thee na afloop. De introductie wordt verzorgd door de conservatoren en museummedewerkers die de tentoonstelling Getekend samenstelden.

Persoonlijke verhalen

De tentoonstelling ‘Getekend’ geeft een indrukwekkend beeld van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië door collectie van het Museon te verbinden met fragmenten uit dagboeken, brieven en memoires. De bezoekers luisteren met een audioguide naar de verhalen, terwijl ze de voorwerpen en tekeningen bekijken. De tentoonstelling bevat prachtig werk van onder anderen Charles Burki, Frida Holleman, Pim van Boxsel en Johan Gabrielse. Alle tekeningen zijn gemaakt tijdens gevangenschap in Japanse concentratiekampen in de periode 1942 tot 1945. De tekeningen zijn niet alleen getuigenissen van brute ervaringen en extreme situaties, maar waren destijds ook een middel voor zingeving te midden van uitzichtloosheid.

Unieke voorwerpen

Daarnaast toont de tentoonstelling unieke voorwerpen zoals een biels van de Birma-spoorlijn, een in gevangenschap gemaakte viool en een pet en regenjas van Kees van Houten, die hij van een Japanse soldaat kreeg nadat hij door de atoombom op Nagasaki al zijn kleding was verloren.

75 jaar vrijheid

De tentoonstelling ‘Getekend’ is samengesteld in het kader van 75 Jaar Vrijheid. De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Ministerie van VWS, de gemeente Den Haag en de RAAK Stimuleringsprijs. Met deze subsidies werd onder meer de audiotour gerealiseerd.

Voor meer informatie of beeldmateriaal: https://www.museon.nl/nl/pagina/persberichten of neem contact op met programmamanager Gert-Jan van Rijn, 070-3381414 of gjvrijn@museon.nl
 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie of beeldmateriaal: https://www.museon.nl/nl/pagina/persberichten of  neem contact op met programmamanager Gert-Jan van Rijn, 070-3381414 of gjvrijn@museon.nl

Museon | Stadhouderslaan 37 | 2517 HV Den Haag | 070-3381338
I: www.museon.nl E: info@museon.nl

Museon

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. De centrale tentoonstelling ‘One Planet’ maakt een verbinding naar de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze zeventien doelen zijn opgesteld om de belangrijkste uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en samenleving aan te pakken.