Logo One Planet

Sloveense ambassade schenkt Museon unieke bijenkast

19 november 2021

Op 20 mei 2021 vieren Nederland, Slovenië en de rest van de wereld voor de vierde keer Wereldbijendag.
De Algemene Vergadering van de VN heeft op 20 december 2017 op initiatief van Slovenië de Wereldbijendag uitgeroepen, ter nagedachtenis aan de Sloveense pionier van de bijenteelt Anton Janša, die op 20 mei 1734 werd geboren.

Op 19 november 2021 kreeg Museon te Den Haag een origineel beschilderde Sloveense bijenkast cadeau. De schenking vanuit de Sloveense Ambassade markeert het dertigjarige bestaan van Slovenië als onafhankelijke Republiek en herinnert aan het feit dat Slovenië in de tweede helft 2021 voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. De Sloveense Ambassade in Nederland koos voor het Museon vanwege de duurzaamheidsgedachte te zien in de permanente tentoonstelling One Planet. Slovenië herkent zich in doelstelling van deze tentoonstelling en is zich bewust van de onmisbare rol van bijen en andere bestuivende insecten in de keten van voedselzekerheid, overleving en biodiversiteit.

De Sloveense bijenkasten zijn uniek in de wereld vanwege hun in bonte kleuren beschilderde frontpanelen. Deze volkskunst werd ontwikkeld in de 18e eeuw in het gebied dat nu Slovenië is geworden. Rondtrekkende volkskunstenaars beschilderden de bijenkasten in ruil voor een slaapplaats op de boerderij en wat eten. Op verzoek van de boer kozen zij voor motieven uit fabels en spreuken, mythologie, Bijbelse vertellingen of serieuze en humoristische taferelen uit het dagelijks leven.

Tot op vandaag kiezen veel imkers ervoor om de voorpanelen van hun bijenkasten te laten versieren. Als ze geen tijd hebben, of geen schilders kunnen vinden, dan gebruiken ze kleurmotieven om de eigen bijen te helpen hun eigen “huis” gemakkelijk te vinden en niet per ongeluk bij de buren op bezoek te gaan.

Sloveense honing heeft als internationale erkenning de z.g. status van beschermde geografische aanduiding gekregen. Het werd toegewezen aan acacia-, bloemen-, linde-, kastanje-, spar-, zilverspar- en boshoning.  Honingsoorten en –smaken die typerend zijn voor het land. 

Opdat de traditie behouden blijft, hebben de Sloveense imkers verschillende projecten geïnitieerd waaronder het jaarlijkse terugkerende honing ontbijt voor Sloveense schoolkinderen op 19 november. Brood, honing, melk en een appeltje zijn de ingrediënten voor een gezond ontbijt.

Met de schenking van de bijenkast werd ook groep 6 van De Parkiet uitgenodigd voor een lunch met honing, melk en een appeltje toe! Tijdens de lunch konden de kinderen verschillende honingsoorten proeven. De bekende imker Pim Lemmers, met bijenvolken op het Binnenhof, het Catshuis en Paleis Noordeinde, nam honing uit deze locaties mee. De schoolkinderen konden kiezen uit Sloveense of Hollandse bloemenhoning.

Omdat de wilde bijen niet vergeten mogen worden, eindigde de middag met het maken van een “bijenhotel”.

One Planet
Deze permanente tentoonstelling gaat over de eerlijke verdeling van voedsel, water en energie en hoe we op onze planeet samen kunnen leven. Het is een leuke, inspirerende expositie voor het hele gezin met veel interactie, waarbij je spelenderwijs meedenkt over de vraag 'Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond voor nu en in de toekomst?'.

Museon
SDG house Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl

Noot voor de pers, niet voor publicatie
Alle publiciteitsfoto’s zijn te downloaden via www.museon.nl (alles voor de pers)
Voor nadere informatie over kunt u contact opnemen met Rob de Winter, communicatiemanager Museon, via rdwinter@museon.nl / telefoon 06 1090 5384.


Rob de Winter, Communicatie & Marketing; Communicatiemanager
Contact
t  070 – 338 14 21
m 06 – 10 90 53 84
e rdwinter@museon.nl
i www.museon.nl