Logo One Planet
Peace Mural Museon-Omniversum
Peace Mural Museon-Omniversum

Muurschildering als inspiratiebron

11 mei 2022

Jongeren inspireren en een stem geven. Dat is het uitgangspunt van de speciale muurschildering bij het Museon-Omniversum, die op 11 mei 2022 door wethouders van Asten (cultuur) en Bruines (internationaal) werd onthuld. Het kunstwerk is een initiatief van jongerenorganisatie UN Youth Impact en laat twee jonge ‘changemakers’ zien die zich inzetten voor mensenrechten en klimaatverandering.

De muurschildering inspireert jongeren bij te dragen aan een betere wereld. Daarnaast worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) en het 75-jarig bestaan van de VN gevierd met het kunstwerk. De jongerenorganisatie UN Youth Impact heeft verschillende gesprekken gevoerd met Haagse jongeren over hun visie op een betere wereld. De uitkomsten van deze gesprekken gebruikten de Haagse graffiti-artiesten Karski & Beyond voor hun ontwerp. Wethouder Robert van Asten: "Het kunstwerk toont een sterke boodschap: jonge mensen kunnen de wereld veranderen. Boyan Slat en Satta Sheriff zijn jonge veranderaars en hebben wereldwijde impact op het gebied van klimaatverandering en mensenrechten. Ik hoop dat het andere jongeren kan inspireren. We hebben de ideeën en creativiteit van jonge mensen nodig om de wereldwijde uitdagingen aan te pakken."

De ‘veranderaars’

De muurschildering laat twee jonge en bijzondere ‘veranderaars’ zien. Satta Sheriff is mensenrechtenactiviste en zet zich in voor rechten van vrouwen en kinderen. Ze is de oprichter van een NGO voor mensenrechten in Liberia, Young Leader voor de SDG's en vredesambassadeur voor One Young World. Satta is op het kunstwerk verbonden met wortels, vleugels en met verschillende kleuren afgebeeld. Wat staat voor haar passie: jezelf inzetten voor vrijheid en gedrevenheid. Ook de Nederlandse Boyan Slat, oprichter van de Ocean Cleanup is te zien. Hij heeft als doel alle plastic uit de zee te verwijderen en wordt gedeeltelijk blauw afgebeeld, als verwijzing naar de zee.

Met hun inmiddels wereldwijde bekendheid inspireren deze ‘veranderaars’ jongeren om in actie te komen. Wethouder Saskia Bruines: "Jongeren zijn de sleutel om de toekomst vorm te geven. Het is ontzettend belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen om zo bij te dragen aan een vreedzame wereld. Als internationale stad van vrede en recht ondersteunen we dit initiatief heel graag."

De muurschildering is een initiatief van de jongerenorganisatie UN Youth Impact en is ondersteund door de gemeente Den Haag, centrum voor beeldende kunst Stroom en Museon-Omniversum.

Peace Mural Museon-Omniversum