Logo One Planet
Museon ontvangt 15.000 Euro van RAAK Stimuleringsprijs
Museon ontvangt 15.000 Euro van RAAK Stimuleringsprijs

Museon ontvangt 15.000 Euro van RAAK Stimuleringsprijs

11 oktober 2018

Het Museon is tweede geworden bij de Raak Stimuleringsprijs, waarmee musea worden aangemoedigd om een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Het museum heeft deelgenomen met een voorstel voor de ontwikkeling van zinnenprikkelende rondleidingen langs voorwerpen op het gebied van natuur, cultuur en technologie uit alle delen van de wereld op een plek die voor de meeste bezoekers niet toegankelijk is: het museumdepot. De prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000,- dat ingezet kan worden voor het realiseren van het project. Het Verzetsmuseum in Amsterdam is eerste geworden, het Voerman Museum in Hattem derde.
De voorbereiding zijn inmiddels in volle gang. Met een deskundige van Visio Zicht op Toegankelijkheid is al gekeken naar de toegankelijkheid van het depot voor mensen met een visuele beperking. Workshops om samen met blinden en slechtzienden de rondleidingen inhoudelijk vorm te geven staan op stapel, want het staat nog niet vast hoe zo’n rondleiding er precies uit komt te zien. Welke voorwerpen zijn interessant om in de hand te nemen en te voelen? Welke verhalen zullen er worden verteld? De collectie van het Museon telt meer dan 280.000 voorwerpen, dus de keuze is enorm. Is het voor deelnemers interessant om te voelen wat voor snavel een pelikaan heeft? Willen ze de gelegenheid aangrijpen om zich een beeld van een uil of van een ander dier te vormen? Van een Romeins olielampje of van een prehistorische pijlpunt? Van een bijzondere steen of mineraal? De verwachting is dat binnen een half jaar mensen met een visuele beperking en hun begeleiders een rondleiding door het museumdepot kunnen boeken.

RAAK

In Nederland zijn 350.000 mensen blind of slechtziend, daarbij zijn er nog eens ruim 600.000 mensen met een oogaandoening. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet kan kijken, toch te raken. Nederlandse musea die nog geen specifiek programma hebben voor mensen met een visuele beperking kunnen meedingen naar de RAAK Stimuleringsprijs. Met deze prijs hopen wij musea te inspireren wel een specifiek programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.
Voor meer informatie: www.raakstimuleringsprijs.nl

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Noot voor de pers, niet voor publicatie

Voor meer inhoudelijke informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met Hub Kockelkorn. Telefoon 070-3381411 / email hkockelkorn@museon.nl.