Logo One Planet
Kunstenaar Ap Verheggen ontvangt Over Hoop Prijs 2021 bij One Planet
Kunstenaar Ap Verheggen ontvangt Over Hoop Prijs 2021 bij One Planet

Kunstenaar Ap Verheggen ontvangt Over Hoop Prijs 2021 bij One Planet

22 juni 2022 | 'Watermachine' als oplossing voor drinkwater- en voedselvoorzieningsproblemen

Kunstenaar-uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 voor zijn SunGlacier, een watermachine als oplossing voor drinkwater- en voedselvoorzieningsproblemen. De (inmiddels gepatenteerde) watermachine kan in potentie miljoenen mensen in droge gebieden toegang geven tot drinkwater. Ook kan het landbouw mogelijk maken op plekken waar dat nu ondenkbaar is.

Van blikvanger in Dubai tot rugzakmodel in de woestijn

De SunGlacier was de blikvanger van de Nederlandse inzending tijdens de Wereldtentoonstelling in Dubai in 2021. De SunGlacier in het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling produceerde dagelijks 1.200 liter water. Bezoekers kregen een paraplu en ervaarden daadwerkelijk regen, gemaakt door de SunGlacier. Het Nederlandse Paviljoen won de Architectural Digest Design Award 2021 in de categorie ‘Innovatie & Duurzaamheid’, mede dankzij de SunGlacier.

Met jongeren iets van betekenis realiseren, wat is er mooier dan dat?

Twee drijfveren van Verheggen zijn: de potentie van technologie en de creativiteit van jongeren. Met technologie is echt nog zo ongelooflijk veel mogelijk. Je moet alleen wel ongebaande paden durven in te slaan. Verheggen zoekt daarom vooral samenwerking met studenten. Jongeren zijn creatiever.

One Planet

Verheggen ontvangt de prijs vrijdag 24 juni om 17:00 uur in het One Planet Clubhuis van Museon-Omniversum. De prijs en Verheggen’s drijfveren passen perfect bij de missie van Museon-Omniversum: jongeren betrekken bij het oplossen van mondiale problemen. Het Clubhuis is een van de zones van het dynamische One Planet NOW! Hier maak je kennis met slimme oplossingen voor een duurzame toekomst en hoopgevende innovaties, waardoor de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft. Ontwerpers, onderzoekers en ondernemers tonen hun creatieve initiatieven op thema’s die ons dagelijks bezighouden.

Tijdens de You’ve Got the Power energiemaand in oktober onthullen we een SunGlacier Innovatiepodium. Hier krijg je uitleg en zie je foto’s en filmpjes over de innovatie en een prototype van het rugzakmodel.


Bekijk hier de videoclip HERO van Janieck, met het hele verhaal en alle projecten waarvoor de prijs wordt gegeven.