Logo One Planet
Logo World Children's Day
Logo World Children's Day

World Children’s Day

16 november 2018 | Jongerenpanel Unicef lanceert VN Duurzaam Ontwikkelingsdoel #18 in Museon

Op 20 november 2018 is het World Children’s Day. Kinderen nemen voor één dag (droom)banen over van volwassenen.

Tientallen bedrijven en organisaties werken mee aan de actie ‘ALS EEN BAAS van UNICEF Nederland’. Tijdens deze dag is het Jongerenpanel van Unicef de baas in het Haagse Museon. Het Jongerenpanel debatteert 20 november in het Museon met jongeren tussen de 10 en 12 jaar over kinderrechten en heeft een wereldprimeur: Het werkt het door hen bedachte nieuwe ‘Duurzaam Ontwikkelingsdoel #18’ (Sustainable Development Goal #18) uit: Jongeren Participatie. Dit doel wordt toegevoegd aan de tentoonstelling One Planet, waarin de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN centraal staan. 

One Planet, uitdagende VN-expositie in Museon 

Met de centrale tentoonstelling One Planet vervult het Museon zijn door de VN bekrachtigde rol als pionier en inspirator voor het behalen van de 17 wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen. De expositie etaleert inspirerende oplossingen voor een eerlijke verdeling van voedsel, water en energie en voor het aanvaarden van verschillen tussen mensen. Bezoekers worden uitgenodigd om zich te laten inspireren, mee te denken en tot actie over te gaan. 

17 doelen voor 1 planeet

Centraal in de expositie staan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die tot een veilige, vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld moeten leiden. De Verenigde Naties hebben vanwege deze expositie het Museon erkend als officieel partner voor het uitdragen van de inhoud en het belang van die doelen. Het Jongerenpanel van Unicef formuleert deze dag de inhoud van een nieuw toegevoegd 18e doel: Jongeren participatie. 
Het Jongerenpanel stelt hiermee dat Jongeren het recht hebben mee te praten en beslissen over zaken die hen aangaan, want, zoals zij zeggen “Wie meer dan jongeren, dragen de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering of gebrek aan onderwijs?” 

Europarlement

Er gebeurt meer op 20 november. In de hele wereld krijgen kinderen op deze Internationale Dag voor de Rechten van het Kind een stem. Vanuit heel Europa – ook uit Nederland - gaan 400 jongeren naar Brussel, waar ze in gesprek gaan met Europarlementariërs over wat jongeren in Europa belangrijk vinden. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat de onderwerpen die hen het meest bezig houden klimaatverandering, immigratie en ongelijkheid zijn.  

Jongerenpanel

Met de actie ALS EEN BAAS geeft UNICEF kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar de kans om te solliciteren naar een droombaan, die zij op 20 november mogen vervullen. Voor één keer zijn de kinderen de baas. Wat zouden zij doen als ze het voor het zeggen hebben? ‘Het is superbelangrijk dat de stem van kinderen wordt gehoord, in het bijzonder op World Children’s Day – de dag van de Rechten van het Kind. Op die dag wordt er mét kinderen gepraat, niet alleen over’, zegt Gina Adu van het UNICEF Jongerenpanel. Dat is de groep jongeren die het hele jaar met UNICEF meedenkt en meepraat. Het Jongerenpanel neemt op 20 november het bestuur van het Museon, museum voor Cultuur en Wetenschap in Den Haag, over. Naast de uitwerking van het ‘Duurzaam Ontwikkelingsdoel 18’ wordt er een debat georganiseerd en een workshop voor middelbare scholieren over de vraag, ‘hoe kan het museum meer de stem van kinderen laten horen.’ 

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Noot voor de redactie

Voor meer inhoudelijke informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met Laura Westendorp, persvoorlichter UNICEF, telefoon 06-16384680, email LWestendorp@unicef.nl

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl