Logo One Planet
‘Het grote onderwateravontuur van Barney en Beenie’ in Museon-Omniversum
‘Het grote onderwateravontuur van Barney en Beenie’ in Museon-Omniversum

‘Het grote onderwateravontuur van Barney en Beenie’ in Museon-Omniversum

23 maart 2023

In de zomervakantie, vanaf 6 juli, draait Het grote onderwateravontuur van Barney en Beenie op het gigantische koepelscherm van Museon-Omniversum. Bart Oomen en Maylin van Putten verzorgen de stemmen bij deze vrolijke, spannende en leerzame grootbeeldfilm voor kinderen.

De kleine onderzeeër Barney woont in een prachtige onderwaterwereld. Die houdt hij mooi en schoon voor alle bewoners. Want elke dag belandt er weer plastic en ander afval in het water. Het water wordt bovendien steeds warmer, wat slecht is voor het koraal dat er groeit.

Barney beleeft vele avonturen, samen met zijn vriendinnetje, het zeepaardje Beenie. Omdat ze veel afval tegenkomen, richten ze de Barney en Beenie Cleanup Club op en vragen bezoekers om mee te helpen. Barney legt Beenie uit hoe planten en dieren elkaar helpen. Zo houden algen het koraal gezond, beschermen kwallen kleine visjes en eten kleine garnalen de parasieten op grote vissen. Ze verwonderen zich over sterren en sterrenbeelden, die je ’s nachts helpen de weg te vinden. Als Beenies vriendinnetje, het schildpadje Abbey, niet thuis is, maken ze zich zorgen. Samen met de octopus en dolfijn gaan ze op zoek. Ze vinden haar verstrengeld in een visnet, maar weten haar gelukkig te bevrijden.

Het grote onderwateravontuur van Barney en Beenie is een vrolijke, spannende en leerzame film voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Op een toegankelijke manier leren ze over het leven in de zeeën en oceanen, over sterrenbeelden en over het belang van het leven onderwater te beschermen. Maar bovenal is de grootbeeldfilm op het koepelscherm, dat zo groot is als een half voetbalveld, voor kinderen een onvergetelijke belevenis. In de Nederlandse versie zijn de stemmen te horen van de acteurs Bart Oomen en Maylin van Putten.

De film is onderdeel van het programma Duik in de Diepte. In het museum kun je een familietour langs schelpen en zeedieren maken, een algenshake bij elkaar fietsen, origami vissen vouwen en de NatGeo tentoonstelling Pristine Seas zien.