Logo One Planet
Museon en Omniversum in Den Haag
Museon en Omniversum in Den Haag

Gemeente Den Haag akkoord met fusie Museon-Omniversum

31 mei 2021

De gemeente Den Haag heeft groen licht gegeven voor het samengaan van de twee instellingen Museon en Omniversum.

Dit was nodig omdat het Museon beheerder is van de 330.000 objecten in de gemeentelijke museumcollectie en hier een gedetailleerde regelgeving aan is verbonden. Museon-Omniversum voldoet tevens aan de gestelde subsidieregelgeving van de Gemeente Den Haag. Hiermee is een volgende stap gezet naar de nieuwe organisatie die vanaf januari 2022 zal opereren onder de naam Museon-Omniversum.

Met deze fusie heeft Museon-Omniversum de ambitie om een nog grotere landelijke bekendheid te verkrijgen met 450.000 bezoekers per jaar in 2025, een groei van 15 % in vergelijking met 2019.

Robert van Asten, wethouder Cultuur in Den Haag: "Geweldig om te zien dat twee zulke Haagse, en ook nationale, iconen elkaar vinden. En niet alleen qua programmering, maar ook qua wensen voor het milieu en duurzaamheid. Deze fusie maakt mij alleen maar nieuwsgierig naar de toekomst, naar wat er kan gaan komen van deze samenwerking."

Peter de Haan, directeur Museon: “Door de fusie zal Museon-Omniversum meer impact maken, worden we een dagattractie en kunnen we breder programmeren. Het draait bij ons om inspireren - denken - doen: in de Digital Dome van Omniversum inspireren we bezoekers met prachtige films op het grootste koepelbeeldscherm van de Benelux. Met onze permanente expositie One Planet tonen we de 17 Sustainable Development Goals van de VN, de belangrijkste mondiale uitdagingen van deze tijd en zetten we de bezoekers aan het denken. Tenslotte draait alles om gedragsverandering. Om actie en doen. Daar gaan we op de hele 1000 m2 begane grond van Museon het One Planet Festival voor optuigen. Een bruisende plek waar bezoekers kunnen experimenteren, leren en bouwen. En overigens is de fusie geen reorganisatie, we hebben alle collega’s hard nodig om onze ambitie te realiseren.”

Simon van Driel, directeur Omniversum: “We laten volop, door ons te richten op duurzame ontwikkeling, de actuele problematiek zien. Maar we tonen ook oplossingen. Dat blijkt voor veel partners en potentiële partners: bedrijven, wetenschappelijke- en onderwijsinstellingen zeer aantrekkelijk. Dat blijkt ook uit de belangstelling van de vele partijen waarmee we in gesprek zijn.”

ONE PLANET
Museon-Omniversum plaatst het begrip ‘One Planet’ centraal. De nieuwe organisatie wil met de ‘One Planet Expo’ (tentoonstelling - nu te bezoeken), het ‘One Planet Festival’ (vanaf februari 2022) en de ‘One Planet Digital Dome’ (grootbeeld filmtheater - nu te bezoeken) de bezoeker met actuele programmering inspireren en motiveren om onze planeet met respect te behandelen en te verbeteren. One Planet neemt de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties als uitgangspunt en wil vooral laten zien wat praktische oplossingen voor de planeet zijn. Museon-Omniversum doet dit samen met de bezoeker in een groot avontuur met als doel: werken aan een betere wereld!

SDG-House Museon-Omniversum
Museon-Omniversum, als instituut voor Cultuur en Wetenschap, vervult zijn door de Verenigde Naties bekrachtigde rol als pionier en inspirator voor het behalen van de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De Sustainable Development Goals zijn zeventien doelen voor duurzame ontwikkeling om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Hiermee worden bedrijven, kennisinstellingen, overheden en burgers geinspireerd en geactiveerd om het behalen van de duurzame doelen in Nederland te versnellen, door het delen van kennis en het bundelen van innovatiekracht.


Noot voor de redactie
Voor meer inhoudelijke informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met Rob de Winter, communicatiemanager van het Museon, telefoon 0610905384 / email rdwinter@museon.nl.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl