Logo One Planet
Ga deze kerstvakantie met de familie op noordpoolexpeditie in Museon-Omniversum
Ga deze kerstvakantie met de familie op noordpoolexpeditie in Museon-Omniversum

Ga deze kerstvakantie met de familie op noordpoolexpeditie in Museon-Omniversum

21 november 2022


De Noordpool is kleurrijker dan je denkt. De ijsbeer is hét natuurlijke icoon, maar er leven nog 20.000 andere dier-, plant- en schimmelsoorten.

De biodiversiteit van de Noordpool is groter, afwisselender en waardevoller dan je zou vermoeden. Vanaf 16 december 2022 draait in Museon-Omniversum de grootbeeldfilm The Arctic: Our Last Great Wilderness en kun je in het museumgebouw met allemaal activiteiten op zoek naar unieke pooldieren en hun relatie met de rest van de planeet.
 

De grootbeeldfilm

Stel je een uitgestrekt, wild en magisch gebied voor in het uiterste noorden van Alaska, een plek die twee keer zo groot is als Nederland. The Arctic: Our Last Great Wilderness neemt je mee naar een regio waar de natuur met respect van de twee oorspronkelijke volken van Noord-Alaska is geëvolueerd. De grootbeeldfilm met unieke, intieme beelden van onder meer kariboes, ijsberen, muskusossen, wolven, grizzlyberen en steenarenden dompelt je onder in een wereld die maar weinigen tot nu toe echt hebben gezien. Daar vindt ook een van de grootste natuurspektakels ter wereld plaats: de migratie van 200.000 kariboes die twee keer per jaar meer dan duizend kilometer afleggen. Op het 840 m² koepelscherm van Museon-Omniversum een onvergetelijke ervaring en tegelijk een oproep dit prachtige, maar kwetsbare gebied te beschermen voor huidige en volgende generaties.
 

De activiteiten

Behalve genieten van de inspirerende grootbeeldfilm The Arctic: Our Last Great Wilderness kun je tijdens de kerstvakantie ook zelf met de familie op noordpoolexpeditie in Museon-Omniversum. Zo is er een Toendra Trektocht langs Arctische dieren, zoals de kariboe, ijsbeer, zeehond, wolf, sneeuwuil en poolvos. Er is een Knotsgekke Kariboe Kwis en het Wereld Natuur Fonds verzorgt een paar keer de workshop Hoe word ik walrusdetective? In de interactieve expositie over Groenland kun je onder meer een sneeuwbril opzetten en je balans trainen in een kajakspel. Ook is er aandacht voor de actuele bedreigingen voor de Arctische natuur en cultuur, zoals klimaatverandering en olie- en gasboringen. Tot slot kun je als bezoeker op grote wanden letterlijk kleur geven aan imposante noordpooldieren. Met dit community art project draagt Museon-Omniversum kleurrijk bij aan de wereldwijde campagne #protectthearctic.

  • Kariboes, Foto: Florian Schulz
  • Kariboes, Foto: Florian Schulz
  • Muskusossen, Foto: Florian Schulz
  • IJsbeer, Foto: Florian Schulz
  • Noorderlicht, Foto: Florian Schulz