Logo One Planet

Museon-Omniversum benoemt een stichtingsbestuur voor een duurzame toekomst

13 februari 2024

Museon-Omniversum heeft haar huidige Vriendenvereniging omgezet naar een Vriendenstichting per 1 januari 2024 om haar grote ambities waar te kunnen maken. Hiervoor is een nieuw stichting bestuur geworven, die zich als ambassadeur en met kennis, kunde en netwerk samen met de organisatie sterk zullen maken voor de duurzame toekomst. Iris van den Akker, commercieel directeur: “We zijn bijzonder trots dat wij ambitieuze bestuurders hebben gevonden die onze nieuwe vriendenstichting tot een succes helpen maken.”

Aangenaam kennismaken

Het bestuur zal bestaan uit: Pepijn Paalvast, Petran van Heel, Talitha Snel en Vijay Jitan. Alexander Mouret is RvT-lid van Museon-Omniversum en sluit vanuit die hoedanigheid ook bij dit bestuur aan. We stellen ze kort aan je voor:

Pepijn Paalvast

Ik heb een achtergrond in het (voortgezet) onderwijs, van vakcollege tot Gymnasium, van anderstaligen tot Technasium. Ik heb in veel verschillende lagen van het onderwijs ervaring als docent geschiedenis en leidinggevende. Onderwijs, de jeugd en de samenleving verbinden aan elkaar en mensen nieuwsgierig blijven houden, daar zet ik mij voor in. Het Museon-Omniversum past bij uitstek hierbij. Ontstaan in 1904 ter ondersteuning van het onderwijs voel ik mij nauw verbonden met de missie en de visie. Reden om bij te dragen via het bestuur en verder in te zetten op participatie!


Petran van Heel

Museon-Omniversum, wie kent het niet?! Ik ben er veel geweest, als kind en met mijn kinderen. Een bijzondere plek, waar we trots op mogen zijn. Ik woon met mijn gezin in de buurt, de school is om de hoek, we fietsen geregeld langs op weg naar 'de Fred' of de zee.

Als Delftse ingenieur zet ik me in mijn werkzame leven in voor een duurzamere gebouwde omgeving. Gebouwen geven ons een huis en een veilige plek, maar er is veel materiaal en energie voor nodig. Dat kan en moet duurzamer. Momenteel ben ik voor Colliers verantwoordelijk voor brede duurzaamheid (ESG) van ons bedrijf en bij onze klanten. Ook ben ik klimaatburgemeester van Den Haag.


Talitha Snel

Als Manager Publieke Dienstverlening bij de Bibliotheek Amstelland ben ik verantwoordelijk voor alle interacties met de bezoekers van onze vier bibliotheken. Daarvoor was ik Managing Director bij designbureau Clarify en heb ik voor verschillende culturele organisaties gewerkt.

Het Museon-Omniversum is voor mij dé plek waar jong en oud elkaar ontmoeten en groots dromen over een duurzame toekomst. Met de vriendenstichting gaan we nog meer mensen bereiken en samen brengen om deze dromen richting werkelijkheid te brengen. Ik geloof dat het kan!


Vijay Jitan

Al sinds mijn basisschoolperiode bezocht ik het Museon en het Omniversum. De tijden zijn veranderd en dat geldt ook voor de planeet. Museon-Omniversum is nu één organisatie en we hebben als samenleving veel uitdagingen als het gaat om duurzaamheid. Onlangs mocht ik als trainee een jaar meelopen met de Raad van Toezicht van Museon-Omniversum. Ik kijk ernaar uit om nu een actieve bijdrage te leveren aan het stichtingsbestuur en mij in te zetten voor de vrienden.

In het dagelijks leven ben ik projectleider beleggingsverzekeringen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening en senior secretaris voor de geschillencommissie aldaar. Verder ben ik onder andere bestuurslid van het Internationaal Homomonument in Den Haag en geregeld te vinden in Sociëteit De Witte.


Alexander Mouret

Ik ben werkzaam aan de Universiteit Leiden als Innovatiemanager Kunstmatige Intelligentie en ben daarnaast cultureel ondernemer, met een bijzondere interesse in de wisselwerking tussen wetenschap en kunst. Ik ben een van de oprichters en was tot 2021 directeur van het Leiden International Film Festival en oprichtend directeur van "Brave New World"; een conferentie die tot doel heeft te onderzoeken hoe toekomstige technologieën het menselijk leven zullen beïnvloeden. Ik ben al meer dan 4 jaar lid van de Raad van Toezicht van Museon-Omniversum en zal een verbindende rol spelen tussen de Raad en de Vriendenstichting.


Over de nieuwe stichting

Peter de Haan, directeur Museon-Omniversum: “Met dit bestuur zetten we een bestuur neer van en voor de toekomst, met een duurzame ambitie en inzetten op participatie en actie vanuit ambassadeurs.”

De twee belangrijkste opdrachten voor dit stichtingsbestuur zijn het behouden en activeren van de huidige vrienden en het werven en binden van nieuwe vrienden anderzijds. Ze herdefiniëren het vriendenstichting-concept, worden ambassadeur voor Museon-Omniversum, dragen inhoudelijk bij aan onze programmering en zetten hun netwerk in om onze ambities te verwezenlijken. Het bestuur stemt haar strategie af op de bestaande marketing- en developmentdoelen, werkt samen met verschillende afdelingen, en daagt de organisatie ook uit om te ondernemen en innoveren.

Het stichtingsbestuur is te bereiken via: vrienden-van@museon-omniversum.nl