Logo One Planet
Vogels spotten!
Vogels spotten!

Vogelsnavels

Met de (thuis)activiteit kruip je net als Darwin in de huid van onderzoeker. Wat kun jij allemaal ontdekken aan de snavels van vogels?

Inleiding vogelsnavels Achtergrondinfo vogelsnavels Proefjes vogelsnavels Extra proefje vogelsnavels

Jullie hebben vast weleens gehoord van de Engelse onderzoeker Charles Darwin. Hij leefde van 1809 tot 1882. In 1832 scheepte hij in op het schip de H.M.S Beagle en begon hij aan een studiereis die bijna 5 jaar zou duren. Tijdens deze reis maakte hij aantekeningen van alles wat hem opviel. Ook verzamelde hij dieren, planten, stenen en fossielen om mee naar huis te nemen voor verder onderzoek. Op de Galapagoseilanden viel het hem op dat er op ieder eiland een andere vinkensoort leek te leven. Later ontdekte hij dat ze allemaal tot één familie behoorden maar in uiterlijk verschilden. Vooral het verschil in snavels viel op. Er waren vinken met een kleine snavel die vooral insecten aten, terwijl andere een dikke snavel hadden waarmee ze goed de noten en zaden die op het eiland groeiden, konden kraken. Op een van de eilanden leefden zelfs vinken die een cactusstekel gebruikten om larven uit hun schuilplaats te wurmen. Terug in Engeland legde Darwin alle onderzoeksgegevens, aantekeningen, dieren, planten en fossielen naast elkaar. Daardoor ontdekte hij dat de verschillen in snavelvorm van de vinken op de Galapagoseilanden moesten zijn ontstaan doordat ze zich hadden aangepast aan het voedsel op het eiland waar ze leefden. Ook bij andere dieren en planten zag hij dit verschijnsel. Deze ontdekkingen waren de aanleiding voor het ontstaan van Darwins evolutietheorie. Die theorie komt erop neer dat dieren- en plantensoorten zich aanpassen aan hun leefomgeving en daardoor in de loop der tijd van uiterlijk veranderen. Zijn boek hierover verscheen in 1859.
Twee jaar na publicatie van het boek werd het eerste fossiel van de archaeopteryx, de oervogel, gevonden. Deze dinosoort had zowel kenmerken van vogels als van reptielen. De vondst ondersteunde de evolutietheorie volledig.
Heb je de kleurplaat van de archaeoteryx al gedownload?

Wil je de archaeopteryx met eigen ogen zien, kom hem dan eens bekijken in het Museon in de themazaal: Mens & evolutie

Wil je meer weten over deze oervogel, klik dan hier