Logo One Planet
Jongen kijkt met vergrootglas naar een plant
Jongen kijkt met vergrootglas naar een plant

Stoepplanten en kriebelbeestjes

Heb je weleens goed gekeken naar de stoepplantjes, het onkruid en de kriebelbeestjes in je tuin, op de stoep of in het gras? Vaak loop je er gewoon langs. Ze vallen niet op, maar ze zijn eigenlijk heel belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat ze meehelpen om de stad te verkoelen en bijdragen aan de biodiversiteit?

Deze stoepplantjes groeien spontaan op allerlei plekken in de stad en je hoeft ze geen water te geven of  op een andere manier te verzorgen.  Ze zijn prima bestand tegen het stadsklimaat en alle klimaatveranderingen. Vogels, bestuivers en andere insecten vinden er voedsel. Ook zijn het voor insecten veilige schuilplaatsen en zoeken vogels erin naar nestmateriaal.

Alle kleine kriebelbeestjes op en in de grond zijn belangrijk.  Ze breken de dode planten af en ze houden de grond luchtig. Vliegende insecten bevruchten de bloemen. De planten en dieren hebben elkaar nodig.

Hoe meer je over deze plantjes en kriebelbeestjes weet, hoe leuker je ze gaat vinden. Ga maar eens op zoek naar de stoepplantjes in je eigen omgeving! Hoe zien ze eruit? Welke kleur hebben de bloemen? En is het waar dat allerlei beestjes er eten kunnen vinden? Zijn er ieder jaar of ieder seizoen dezelfde plantjes en kleine diertjes?

Onkruid en stoepplantjes zijn ook gemakkelijk te onderzoeken. Ze zijn altijd dichtbij en het zijn maar ‘onkruidjes’ dus als je er 1 plukt voor een proefje of zaadjes verzamelt, is dat prima. Je kan en mag er dus allerlei leuke dingen mee doen.
Ben je er klaar voor om deze bijzondere plantjes en kleine diertjes te gaan spotten? Doe dan mee met dit onderzoek!
 

Klik hier voor het onderzoek naar kriebelbeestjes

Klik hier voor het onderzoek naar stoepplantjes

Klik hier voor de onkruiden zoekkaart