Logo One Planet
Onderzoek naar zaadjes
Onderzoek naar zaadjes

Spoorzoeken

Wat zit er onder je schoenen?

De verschillende zaadjes die je vindt tijdens je onderzoek laten zien dat er veel diversiteit aan planten is in je eigen leefomgeving. Maar wat is (bio)diversiteit eigenlijk?

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan levensvormen op aarde. Zonder zaadjes heb je bijvoorbeeld geen bloemen en planten, zonder bloemen en planten zijn er geen bijen, zonder algen en plankton is er een zee zonder vis en zonder bomen zouden er bijvoorbeeld geen apen of eekhoorns zijn. Dieren en planten kunnen niet zonder elkaar leven. Ze hebben elkaar nodig. 
Kijk tijdens je zadenonderzoek goed om je heen en ontdek van alles over de natuur. Open snel de downloads en ga er op uit. 

Wat zit er onder je schoenen?

Archeologen doen onderzoek naar hoe dingen vroeger waren en eruitzagen. Zoals wat voor kleding droegen mensen, in wat voor soort huizen woonden ze en wat aten ze? Daarbij maken ze gebruik van allerlei vondsten, waaronder ook kleine zaden van bomen en planten. Ga jij op onderzoek uit naar de zaden van bomen en planten van nu? Wat kunnen we daarvan leren?

Wat heb je nodig?

 • een paar oude witte sokken
 • vergrootglas 
 • vel wit papier
 • pincet

Wat ga je doen?

 1. Doe de sokken aan over je schoenen en loop door de tuin of het bos.
 2. Ga terug naar huis en haal de zaadjes met een pincet van je sok. Leg ze op een vel wit papier.
 3. Bekijk de zaadjes met je vergrootglas. Zoek dezelfde zaadjes bij elkaar. Hoeveel verschillende zie je? 
 4. Doe de zaadjes in een pot met aarde en kijk welke planten er uitgroeien.

Welke zaadjes heb je verzameld? Wil je meer weten over de zaadjes die je hebt gevonden? Kijk dan naar ons zadenblad of kijk op deze zadenkalender.

Tips

 • Ga ook eens naar een park of de duinen. Blijven er dan andere zaadjes aan je sokken kleven? 
 • Zaden blijven ook bewaard in de grond. Archeologen zeven daarom vaak veel grond om deze kleine dingen ook te kunnen onderzoeken. 
 • Wist je dat archeologen niet alleen opgravingen doen, maar ook veel van het onderzoek achter hun bureau en op de computer uitvoeren?

Tentoonstelling Eerste Kustbewoners

De eerste Kustbewoners

Wist je dat je in het Museon in de themazaal ‘De eerste kustbewoners’ ook een zadenonderzoek kunt doen? Ga er aan de slag als archeoloog en bekijk verschillende zaden onder een microscoop.

Voordat de woonwijk Ypenburg werd gebouwd, zijn er eerst archeologen aan de slag gegaan in de grond waar de woonwijk gebouwd zou gaan worden. Ze troffen een duin aan waarop 5500 jaar geleden steentijdmensen hadden gewoond. Er was van alles achtergelaten: potscherven, werktuigen, vissengraatjes, maar ook zaden van planten en bomen. Naar al deze vondsten is veel onderzoek gedaan. Daardoor weten we nu hoe deze mensen gewoond hebben, hoe oud ze werden, welke kleding ze mogelijk droegen en wat ze aten. Hoe dat er precies uitzag, kun je bekijken en ontdekken in het Museon.