Logo One Planet
Esdoornzaadjes
Esdoornzaadjes

Esdoornzaadjes en helikoptertjes

Heb je weleens esdoornzaadjes (helikoptertjes) door de lucht zien zweven? Misschien heb je ze wel eens van de grond geraapt en in de lucht gegooid! Hoe komt het dat ze zo mooi zweven? En heb je de bijzondere vorm van de zaadjes wel eens bekeken?

Esdoornzaadjes zweven door hun propellervorm als een helikopter door de lucht. De wind neemt ze mee en langzaam dalen ze neer op de grond ver van de boom waar ze uit komen. Daardoor kunnen de zaden zich goed verspreiden. Handig!
Doordat de esdoorn veel nectar heeft is hij erg aantrekkelijk en nuttig voor bijen en hommels. Dat kunnen deze bedreigde insecten goed gebruiken. Ook wetenschappers zijn blij met de esdoorn. Vaak spieken zij in de natuur naar goede voorbeelden en trucjes voor hun uitvindingen. De helikoptertjes van de esdoorn zorgen voor veel inspiratie.

Maak een eigen helikopter! Vliegt die net zo goed als een esdoornzaadje? Test en pas je helikopter aan - tot je weet wanneer en waardoor hij het best vliegt.

Wat heb je nodig?

  • Gekleurd papier
  • Een printer om de helikopters te printen
  • Een schaar
  • Een paperclip

Hoe maak je de helikopter?

  • Download het sjabloon van de helikopters via onze website. Kies een mooie kleur A4 papier en print de helikopters.
  • Pak een schaar en knip alle doorgetrokken lijnen. De stippellijnen zijn de vouwlijnen.

Zo vouw je hem

Pak hem in het midden vast. Test je helikopter: ga op een kruk of bovenaan de trap staan en laat hem los. Houd je helikopter hoog in de lucht en laat hem vallen.

Extra test

Probeer je helikoptertje aan de onderkant van de staart te verzwaren met een paperclip. Wanneer vliegt hij beter?