Logo One Planet
Meisje met knuffelbeer
Meisje met knuffelbeer

De dierendoktor

Wat poep vertelt

Poep, je vindt het vast een gek onderwerp! Mensen schamen zich vaak om erover te praten, maar het is in feite heel belangrijk, omdat je aan poep kunt zien hoe gezond je bent.

Het zijn restjes voedsel die je lichaam niet verder kan verteren en gebruiken en ze bestaan uit water, slijm, cellen en heel veel bacteriën. Poepen is heel natuurlijk. De een doet het dagelijks, de ander om de dag. De geur, de kleur en hoe vaak je poept is allemaal afhankelijk van wat je eet, hoe je eet, hoeveel je eet en of je wel of niet gezond eet.

Ook dieren eten en poepen. Er zijn dieren die iedere dag heel veel poepen maar er zijn er ook die heel zachte poep hebben of maar één keer per week poepen. Bij sommige dieren komt de poep er in ronde keuteltjes uit maar er zijn ook dieren met vierkante poep.

Misschien heb je zelf wel een huisdier. Hoe weet je of je dier gezond is of niet? Wat heeft jouw dier nodig om gezond te blijven? Kom het te weten met de activiteit over poep en gezondheid bij mens en dier. Word zelf dierenarts en onderzoek hoe het komt dat je liefste knuffel ziek is en hoe je hem beter kunt maken.

Wat heb je nodig:

 • Een knuffeldier

 • Een dokterskoffertje met dokterspullen speelset

 • Een speelplek in huis waar je een dierenziekenhuis en een apotheek kan maken

 • Kartonnen dozen om bedjes en hokken te maken voor de zieken dieren

 • Rood papier en zwart papier

 • Wit potlood

 • Schaar

 • Kleine doosjes of potjes om pillen in te doen

 • Pillen (gebruik hiervoor gekleurde knopen, rijg- en of strijkkralen)

 • Verband

 • Voederbakken

 • Speelgoed eten

 • Klei (bruin en gekleurd)

 • Printer en/of laptop

Wat ga je doen?

Stap 1: Zoek een mooie plek in huis uit waar je je dierenkliniek kunt maken. Zoek alle spullen bij elkaar en richt de kliniek in met bijvoorbeeld een apotheek, een ziekenhuis, een dokterspost etc. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid of klein maken als je zelf wilt. Hieronder vind je wat ideeën.

De knuffeldieren apotheek 
De apotheek bestaat uit een winkeltje dat vol ligt met spullen die je in een apotheek vindt. Denk aan medicijnpotjes, medicijndoosjes, pilletjes (knopen, strijk- of rijgkralen), een kassa, verband, pleisters, zalfblikjes, enz. Sorteer de pilletjes op kleur. Elke kleur staat voor een eigen medicijn. Bijvoorbeeld rood tegen buikpijn, geel tegen hoofdpijn en groen tegen snotteren.

De knuffeldieren dokterspost 
In de dokterspost staan alle spullen die er ook bij een echte dokter zouden staan. Denk aan verbanddozen, dokterskoffer met materiaal, verband, oogtest, weegschaal, meetlint, enz.

Het Knuffeldieren ziekenhuis
Hierin staan bedden. Die kun je maken van lege kartonnen dozen, mandarijnkistjes of poppenbedjes. Je kunt van rood papier kruisen maken en die op de bedjes plakken. Heb je een röntgenfoto nodig? Trek op zwart papier je knuffelbeest om met een wit potlood. Zoek daarna op internet naar de botten van jouw dier en teken die in de omtrek van je knuffeldier. Zo krijg je een mooie röntgenfoto.

Stap 2: Kies een knuffeldier uit en breng het naar de dierenarts. Wat zou er aan de hand zijn met jouw beer, konijn, of….?

Stap 3: Wat is er toch met je dier aan de hand? De dokter wil natuurlijk graag weten wat het de laatste tijd heeft gegeten en hoe de poep van je knuffeldier eruit ziet. Die dingen zeggen veel over z’n gezondheid. Heeft jouw dier de laatste tijd gezond gegeten? Of at hij alleen maar taartjes en patat? Zag zijn poep er mooi bruin uit of had het alle kleuren van de regenboog?

Pak de bruine en gekleurde klei en vul het PoepKlei formulier in. In het vakje bij het bord kies je wat jouw dier gegeten heeft. Teken dat op het bord. Bij het vak met de dieren kun je een plaatje zoeken van jouw dier en dat opplakken. In het grote witte vlak maak je met klei de poep van jouw dier na. Zoek eventueel op internet hoe die poep er precies uitziet. Lever de poep in bij de dierenarts, die kan je er vast meer over vertellen.

Stap 4: Jij bent nu de dierenarts. Pak je dokterstas. Welke dokterspullen zitten er allemaal in? Wat kan je ermee doen?

Stap 5: Download de knuffeldieren check-up kaart en start je doktersonderzoek.

Stap 6: Bij de apotheek kun je natuurlijk medicijnen ophalen als je die nodig hebt.

Stap 7: Herhaal de stappen met verschillende knuffels. Als je lang in de wachtkamer moet zitten kun je met je zieke dier de kleurplaat maken of het spel spelen (zoek de poep bij het juiste dier)

Stap 8: Veel plezier en onthoud: het beste medicijn voor een knuffeldier is nog altijd ‘lekker veel knuffelen’!