Logo One Planet
 Stoepplantjes (Fotograaf Simone: Both)
Stoepplantjes (Fotograaf Simone: Both)

Verborgen stadsflora: Onkruid of Stoepplant?

Activiteit | 2 mei 2023

Audiovisuele presentatie door Nienke Beets en Maxime Boersma, educatie medewerkers Hortus Botanicus Leiden

Onkruid noemen we planten die volgens ons op de verkeerde plek staan. Maar planten op straat, noemen we die dan wel of niet onkruid? De wilde planten in de stad zijn ontzettend waardevol, maar erg ondergewaardeerd. Deze stadsflora koelt de stad, zorgt dat regenwater sneller wegloopt en is goed voor schone lucht. Wij noemen ze daarom liever stoepplantjes.

Stoepplantjes groeien overal en overleven ondanks vervuiling, hitte, droogte en vernieling. Ze hebben een rijke historie en biodiversiteit. Op en tussen onze muren en straten groeien meer dan 1.300 soorten planten. Om deze stadsnatuur te onderzoeken én te promoten heeft de Hortus Botanicus Leiden een Stoepplantjes project opgezet.

In deze lezing vertellen onderzoeker Nienke Beets en educatief ontwikkelaar Maxime Boersma u meer over deze belangrijke en fascinerende groep planten. Nienke duikt met u in de wereld van botanie en burgerwetenschap. Maxime vertelt over haar ervaringen aan de hand van illustraties uit de “Stadsnatuur Spellenmap” en over de bijzondere naamgeving.

Robbertskruid (Fotograaf: Maxime Boersma)
Fotograaf: Maxime Boersma

Bestel tickets voor deze Activiteit

Toon alle tickets