Logo One Planet
Mol
Mol

Maak je handen vuil tijdens Pasen

Vier de lente op Goede Vrijdag en Paasmaandag

Activiteit | 29 maart 2024 - 1 april 2024

Op Goede Vrijdag en Paasmaandag vieren we de lente en kunnen kinderen tijdens een speciaal programma zelf bouwen, sporten, knutselen en planten.

Film: "Onder het Maaiveld Junior"

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! De film Onder het Maaiveld Junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt. Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat je die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden. Na het zien van de film kijk je op een totaal andere manier naar je eigen omgeving en krijg je zin om zelf aan te slag te gaan.

Dat kan, Onder het Maaiveld Junior werkt samen met OERRR van Natuurmonumenten, NIOO en heel veel andere organisaties om zoveel mogelijk bodemdiertjes te tellen. Kijk op www.bodemdierendagen.nl en doe mee!

Goede vrijdag 29 maart en Paasmaandag te doen om 10:30 en 13:30. In het Auditorium, samen met de workshop Composteren.

Genre: familiefilm, kinderfilm
Lengte: 66 min.
Gesproken taal: Nederlands

Leve(n)de Bodem, een gezonde basis onder elke tuin

Voor of na het zien van de film kan je meer leren over compost. Het bodemleven vol piepkleine bacteriën en bodembeestjes is ontzettend belangrijk voor ons. Hoe meer verschillende beestjes je in de bodem vindt, hoe makkelijker de planten groeien en hoe gezonder de groenten! Ze doen veel grondwerk in je tuin. Ook als je een plantenkas hebt is een levende bodem de basis voor gezonde planten en een mooie oogst.

Op 29 maart en 1 april houdt tuincoach en compostmeester Caroline de Vlaam korte praatjes bij haar composttafel. Je leert hoe en wat je zelf kunt composteren en hoe belangrijk plantenrestjes en compost zijn voor een gezonde bodem en een tuin vol leven. Er is elk halfuur een praatje. Je kunt ook door een microscoop kijken en bodembeestjes zien. Wil je er daarna nog veel meer over weten? Lees dan haar boek “Leve de Bodem!, een gezonde basis onder elke tuin”.

Goede vrijdag 29 maart en Paasmaandag doorlopend van 11.00-15.00 in de ontvangsthal van het museum.

Plant een zaadje!

Zaadjes zijn er in alle vormen, kleuren en maten: groot, klein, rond, stekelig, bruin, groen, pluizig. Wat al die zaadjes zo bijzonder maakt is dat er uit zo’n piepklein zaadje een prachtige bloem, plant, struik of zelfs grote boom kan groeien.

Help de natuur een handje en maak een zaaipotje van recycle papier. Plant er een zaadje in, geef het water en zonlicht en binnen een paar weken heb je een prachtige bloem voor in je buurt, tuin of balkon. Zo draag je bij aan een nog groenere wereld!

Goede vrijdag en Paasmaandag, doorlopend 11:00-15:00 uur in de ontvangsthal van het museum. 

Maak een eetbare kaart of brief

Candy Converters maakt biologisch afbreekbare confetti van snoeppapier dat wordt gered van de afvalberg. Deze Conscious Confetti van aardappelzetmeel geeft snoeppapier een tweede leven. De confetti gaat naast plasticvervuiling ook voedselverspilling tegen. We gooien dus wél wat weg, maar op een leuke manier en de confetti lost daarna op in de regen of op de composthoop.

Van deze workshop word je blij! Schrijf een eetbare kaart en vul je enveloppe met confetti. Wie maak jij vrolijk met je eetbare post? No waste, wel feest!

Goede vrijdag en Paasmaandag, doorlopend van 11.00 tot 15.00 uur, Future Food Lab

Spikeball

Speel op Paasmaandag een potje Spike-ball op ons Beweegplein, want dit is de laatste dag dat je hier kunt bewegen!

Spikeball is een megasnel, spectaculair spel. Je speelt 2 tegen 2 met een rond net tussen de twee teams. Een speler begint met een punt door de bal op het net te serveren, zodat deze omhoog knalt naar zijn tegenstanders. Ieder team mag de bal maximaal drie keer raken, voordat hij weer op het net terecht moet komen. Kom mee doen en beweeg je razendsnel over het Beweegplein!

Paasmaandag, doorlopend 11:00 – 16:00 uur op het Beweegplein.