Logo One Planet
Jongeren bouwen Wijk van de Toekomst tijdens opening MuseumLAB in Den Haag Zuidwest
Jongeren bouwen Wijk van de Toekomst tijdens opening MuseumLAB in Den Haag Zuidwest

Jongeren bouwen Wijk van de Toekomst tijdens opening MuseumLAB in Den Haag Zuidwest

26 juni 2023


Op 22 juni 2023 werd het MuseumLAB van Museon-Omniversum in Den Haag Zuidwest officieel geopend. Kinderen uit de wijk bouwden met LEGO maquettes van hun Wijk van de Toekomst. Wethouder Balster, en aanwezigen van Staedion, ASN Bank en Museon-Omniversum bekeken deze wensen tijdens de opening. Den Haag Zuidwest is volop in ontwikkeling en de ideeën van de jongeren zijn daarom van grote waarde!

Kinderen delen hun ideeën over hun wijk

De kinderen die op 21 juni naar het MuseumLAB kwamen, deden mee aan een LEGO-workshop waarbij ze nadachten wat zij belangrijk vinden in de openbare ruimte van de Wijk van de Toekomst. Met LEGO maakten ze maquettes van wat zij graag terugzien in de wijk. Oumayra, 7 jaar, die nog niet op straat mag fietsen, wil graag een fietstuin, zodat zij daar lekker kan fietsen en verkeersborden kan leren. Younes, 6 jaar, wil graag een elektrische auto, zodat hij snel naar opa en oma en naar de maan kan.
Activiteitenbegeleider Hienke van Museon-Omniversum riep de aanwezigen op om met de verbeelding van de kinderen naar de ontwerpen te kijken en ze te vertalen naar mogelijkheden. Bijvoorbeeld een afbeelding van een maan op een springkussen geeft al het gevoel dat je op de maan bent.

Knappe ideeën

Tijdens de opening van het MuseumLAB bekeken wethouder Balster en de aanwezigen van Staedion, ASN Bank en Museon-Omniversum de rijkelijk gevulde maquettes. Zij zagen voorbeelden van een voetbalveld, skatepark, trampolines, zwembad, 360 graden schommel, WiFi-huisje en ook veel bomen en prullenbakken. Tekenaar Boy Boelhouwer vertaalde de wensen en maquettes ook nog in tekeningen. Er wordt gekeken welke ideeën er in de (nabije) toekomst echt in de wijk kunnen worden toegepast.

Deze opening staat symbool voor alle activiteiten die het MuseumLAB aanbiedt. Peter de Haan, directeur Museon-Omniversum, vertelde over de aanpak: “We pionieren, proberen en leren. We doen dit samen met de wijk. We werken langs 2 programmalijnen: 1) Maak werk van je talent en 2) De toekomst is van ons allemaal. Alles om kinderen in deze en andere wijken ook te helpen ontwikkelen.”

Gelijke kansen geven

Wethouder Balster opende het MuseumLAB door een waterstofraket af te schieten. Hij gaf aan bijzonder trots op dit initiatief te zijn en onder de indruk te zijn van de passie en snelheid waarmee dit initiatief is opgezet. “De perspectieven van de kinderen in deze stad zijn anders. Het is mijn ambitie om de kansen van de kinderen hier gelijk te laten zijn. Wat kinderen in het MuseumLAB leren en doen, nemen ze de rest van hun leven mee.”

Voor alle kinderen bereikbaar maken

Het MuseumLAB is mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank. Stephanie Fernández van Leeuwen-Leenman, directielid ASN Bank, gaf aan dat ASN Bank nastreeft de wereld voor deze doelgroep mooier te maken en duurzaamheid voor alle kinderen bereikbaar te maken. “Dat is hier heel tastbaar.”

MuseumLAB

Het MuseumLAB is een nieuw initiatief van Museon-Omniversum in Den Haag Zuidwest. Medewerkers gaan samen met bewoners en maatschappelijke partners op zoek naar de relatie tussen de ontwikkelingen in de stad en de programma’s van het museum. Op meerdere dagen in de week is er een creatieve en educatieve programmering voor families met kinderen.

Samen bouwen aan nieuwe kansen

De gemeente Den Haag heeft Museon-Omniversum als culturele instelling benaderd om een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen en leefbaarheid in Zuidwest. Museon-Omniversum wil cultuurparticipatie bevorderen en zorgen dat bewoners hier dezelfde kansen hebben als mensen in andere Haagse wijken.

Staedion: talentontwikkeling in de wijk is belangrijk

Het gebied Dreven, Gaarden en Zichten in Den Haag Zuidwest is de komende 20 jaar volop in ontwikkeling. Voor de leefbaarheid van het gebied is het belangrijk dat organisaties zoals het MuseumLAB zich hier vestigen. Dit soort bijzondere initiatieven dragen bij aan de talentontwikkeling van jongeren op het gebied van techniek en wetenschap. En zorgen ervoor dat kinderen in hun eigen wijk hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Dit sluit ook goed aan op de grote vernieuwingsopgave om Dreven, Gaarden en Zichten te transformeren naar een vitaal, veerkrachtig en duurzaam woongebied voor jong en oud.

Het MuseumLAB is in de vakantie op 12,13 juli en 16, 17 augustus van 13-16u open. Na de vakantie op woensdagmiddag van 13-16u en daarna uitbreiding naar meer dagdelen.
Adres: Het Zicht 76, Den Haag.

  • Een jongetje ontwerpt met Lego zijn ideale stad
  • Een meisje ontwerpt een fietstuin
  • Ontwerp van een race-auto om snel naar Opa en Oma te kunnen reizen
  • Wethouder Balster schiet de waterstofraket af