Logo One Planet
In de Klimaatstudio
In de Klimaatstudio

Klimaatstudio

Tentoonstelling | 4 mei 2018 - 31 maart 2024

Klimaatstudio

In de Klimaatstudio van het Museon waan je je in een televisiestudio waar je echt een uitzending kunt maken. De uitzending draait om klimaatverandering en hoe mensen hier mee omgaan.

Speciaal voor deze Klimaatstudio is het Museon de wereld over gereisd. Een filmcrew heeft opnames gemaakt in Kenia, Nederland en de Stille Zuidzee. Ontdek de impact van klimaatverandering op het dagelijks leven van gewone mensen! Welke ervaringen en creatieve oplossingen hebben deze mensen?

Neem plaats op de stoel van de presentator en beslis wie en wat er in de tv-uitzending komt. Bekijk de filmpjes die de klimaatreporters hebben meegebracht van hun reizen en luister naar de interviews met de mensen uit Kenia, Kiribati en Nederland. De verhalen moeten natuurlijk nog goed onderbouwd worden door wetenschappelijke grafieken en animaties! Aan het einde is je eigen klimaatshow af!

Kenia

Verschillende provincies van Kenia kampen met droogte. Langdurige droogte is daar de afgelopen eeuw vaker aan de hand geweest maar de indruk bestaat dat die perioden steeds dichter op elkaar zitten. Goede weidegronden voor de kudden zijn schaars. Niet alleen droogte is daar debet aan. De bevolking neemt toe, onder andere door betere medische verzorging. Hulporganisaties stimuleren de herders kamelen te gaan houden in plaats van koeien. Kamelen zijn taaier dan koeien en hoeven minder vaak gedrenkt te worden.

Kiribati

Kiribati, een eilandrepubliek in Oceanië, dreigt onder de stijgende zeespiegel te verdwijnen. Tropische stormen razen bovendien vaker dan voorheen over het eiland. Met de aanleg van mangrovebossen langs de kusten proberen de eilandbewoners het dreigende water te reguleren. Deelname aan een 'early warning system' moet de mensen beter voorbereiden op de komende stormen. Emigratie lijkt de ultieme oplossing. Jongeren voelen daar wel voor, ouderen absoluut niet.

Delft

Nederland wordt warmer en natter. Door de dichte bebouwing kan al dat water moeilijk de grond in. Ligt Amersfoort straks aan zee? Wij gaan de veranderingen met geld en technologie te lijf. We verstevigen de dijken, we pompen en sluizen en leggen boezems aan. De waterschapsbelasting stijgt.