Logo One Planet

Digitale Nieuwsbrief van de Vrienden van Museon-Omniversum

nr. 2, oktober 2022

Beste Vriend,

Dit is de tweede digitale nieuwsbrief. Je vindt hierin een kort, actueel overzicht van onze activiteiten en programmering. Ook gaan we in op wat de Vrienden van Museon-Omniversum vinden en op de toekomst van de Vrienden.

Wat vinden de Vrienden?

We hielden in juni 2022 een enquête onder de Vrienden. 513 Vrienden bezochten de enquête-pagina op internet. 104 daarvan vulden de vragenlijst volledig in (21%).

De respondenten zijn trouw. De helft is 10 jaar of langer Vriend. Een kwart is 4-7 jaar Vriend. Ze zijn ook op leeftijd; driekwart van de respondenten is boven de 61 jaar. 86% heeft een Volwassenenkaart. Meer dan de helft heeft een Museumjaarkaart en 17% heeft een Vriendenloterij VIP-kaart. Zij waarderen het Vriend zijn hoog met een gemiddelde score van een 8. Een derde geeft zelfs een 9 of 10.

Een derde geeft als belangrijkste reden om Vriend te zijn de museum-doelstellingen, het tentoonstellingen- en filmaanbod en de activiteiten/ lezingen. De helft geeft aan het museum te willen steunen en verbonden te willen zijn. 11 personen halen het educatieve doel aan. Gratis toegang tot museum, films en lezingen en (exclusieve) uitnodigingen voor diverse openingen zijn de belangrijkste voordelen van het Vriend zijn.

De meeste respondenten lezen het Vriendenmagazine (46%) en de nieuwsbrieven (31%). Er zijn zowel voor- als tegenstanders van de nieuwe opzet (éen Vriendenmagazine per jaar en daarnaast digitale nieuwsbrieven voor actuele informatie). De gegeven tips voor de komende digitale nieuwsbrieven en het Vriendenmagazine zullen we betrekken bij onze vervolgactiviteiten.

De toekomst van de Vrienden-organisatie

In de vorige digitale nieuwsbrief heb je kunnen lezen dat het bestuur mogelijkheden onderzoekt om de Vrienden-organisatie beter op Museon-Omniversum aan te laten sluiten en een grotere benutting van het potentieel van de Vrienden-organisatie mogelijk te maken.

Aan een eventuele organisatieverandering kleven natuurlijk juridische, financiële en fiscale aspecten. Het onderzoek hiernaar gebeurt in nauw overleg met de directie van Museon-Omniversum. Omdat de winkel in het Museon een belangrijk visitekaartje is voor Museon-Omniversum zal Museon-Omniversum een grotere invloed gaan krijgen op de totale organisatie van deze winkel. Het hiervoor genoemde onderzoek moet leiden tot een weloverwogen en onderbouwd voorstel over de toekomstige organisatie aan de Vrienden. Het bestuur zal je hierover op een later moment nader berichten.

  • Foto uit de serie Klimaatverhalen van Louisiana van Onna
  • Foto uit de Groene Camera
  • Foto uit de tentoonstelling Solar Portraits
Fototentoonstellingen

Klimaatverhalen

Fotograaf Louisiana van Onna heeft zich door de collectie van Museon-Omniversum laten inspireren voor een serie foto’s over klimaatveranderingen. Een deel van haar foto’s zijn nu onderdeel van een buitententoonstelling langs de President Kennedylaan.

National Geographic Solar Portraits 

In ruim vijftig foto’s laat fotograaf Rubén Salgado Escuder zien hoe zonne-energie het leven van mensen heeft veranderd.

De Groene Camera 2022 

Tentoonstelling met de beste inzendingen voor De Groene Camera, een wedstrijd natuurfotografen uit Nederland en België.

Jaarvergadering Vrienden

Zaterdagmorgen 22 april om 10:30 uur vindt de jaarvergadering 2023 plaats. De Vrienden ontvangen medio maart hiervoor een uitnodiging. Naast de financiële verslagen over 2022 en begroting over 2023 zal de toekomst van de Vrienden-organisatie aan de orde komen.

Vrijwilligers gezocht

Winkelvrijwilligers

De shop in het Museon-gebouw wordt geëxploiteerd door de Vrienden. De winst van de winkel komt ten goede aan de prachtige tentoonstellingen en films over cultuur, natuur, wetenschap en onze planeet. Wij zoeken versterking van ons winkelteam van vrijwilligers. Belangstelling? Mail naar en maak kennis met winkelmanager en bestuurslid Frits Steenbruggen (fsteenbruggen@live.nl). 

Rondleiders

De rondleider heeft als taak om te vertellen over bijzondere voorwerpen uit de collectie die in een periode van meer dan een eeuw is ontstaan. Mail voor extra informatie naar Mayan Smidt (msmidt@museon-omniversum.nl).

Nieuwsbrieven Museon-Omniversum Interesse in bepaalde onderwerpen van Museon-Omniversum, zoals de lezingen, fotografie of algemene programmering? Op de website van One Planet (onder het kopje Menu > Nieuwsbrief) kun je je aanmelden voor de nieuwsbrieven van Museon-Omniversum die bij je interesses passen.
Festival You’ve got the Power

In deze oktobermaand en deze herfstvakantie leer je in Museon-Omniversum alles over energie! Doe mee aan de grote Science Show en bouw je eigen appelbatterij! Bekijk de spectaculaire grootbeeldfilm Volcanoes over de kracht van vulkanen en de overweldigende energie van de aarde. Aan de hand van een routekaart kom je langs vele punten die over energie gaan en waar je dingen moet doen. Na je bezoek ben jij een Master of Energy.

Nieuw in de One Planet Dome

Volcanoes 

 Wij zijn trots op onze nieuwste grootbeeldfilm 'Volcanoes: the Fires of Creation'. Ga mee op avontuur met National Geographic-fotograaf Carsten Peter. Sta aan de rand van actieve vulkanen, daal af naar gevaarlijke lavameren en bezoek geisers.

Planet Power 

De nieuwe grootbeeldfilm Planet Power verkent de geschiedenis van elektriciteit en kijkt terug op de wetenschappers die de wereld veranderd hebben, zoals Faraday, Franklin, Edison, en Tesla. De film geeft je ook een kijkje in de toekomst. We zien de Solar Impulse, het eerste vliegtuig dat wordt aangedreven door de zon en in staat is om eeuwig te vliegen. 

The Arctic, our last great wilderness (vanaf december) 

Reis mee met National Geographic-fotograaf Florian Schulz op zijn vijf jaar durende poging om de 200.000 sterke kudde kariboes te filmen tijdens hun tocht naar de Arctische kustvlakte, een van de grootste diermigraties op aarde. Het is een prachtige grootbeeldfilm die je onderdompelt in een wereld die maar weinigen tot nu echt hebben gezien. Tegelijjk is het een oproep dit magische gebied te omarmen en te beschermen.

Dinsdagmiddaglezingen

1 november 2022: Van macro- naar microfotografie, de fraaie, verborgen wereld van piepkleine kristallen 

Presentatie door natuurfotograaf Peter Muller. Met behulp van eenvoudige middelen en fototechniek kom je in de buurt van microscopie. Je ziet unieke vormen en kleuren. Combineer deze lezing vooral met een bezoek aan de natuurfotografietentoonstelling De Groene Camera. 

8 november 2022: In de lengte, 3000 km solo door de Noorse bergen 

Schrijver, geoloog en bergbeklimmer Myra de Rooy Myra de Rooy vertelt over haar lange trektocht door Noorwegen: van de vuurtoren van Lindesnes naar de Noordkaap. Bovenal is dit een persoonlijk verhaal over de kracht en schoonheid van de bergen.

15 november 2022: Botsende beschavingen,een fietstocht door Spanje en Portugal

Historicus Henk den Heijer fietste samen met Felicitas Verwer kilometers door Frankrijk, Spanje en Portugal. Zij gingen op zoek naar sporen van de strijd tussen islamieten en christenen en het begin van het kolonialisme. Waarom namen christelijke vorsten veel elementen uit de islamitische bouwkunst over? En hoe werd de strijd na 1492 buiten Europa voortgezet? 

22 november 2022: Toetanchamon en de Vallei der Koningen 

Deze lezing van archeoloog Diane de Wildt gaat over de opgraving van het graf van Toetanchamon en andere ontdekkingen in de Vallei der Koningen. Hoewel de vondst van het graf van Toetanchamon de grootste ontdekking, zijn er nog meer bijzondere vondsten in die regio gedaan: het graf van de overgrootouders van Toetanchamon en van de zonen van Ramses II. 

29 november 2022: Grenzeloos in Panorama, deel 15 

De panoramische multimediashow door Ko Hoogesteger, Wout Kroon, en Chris Stenger is een vervolg op de voorgaande shows: bestaande uit audiovisuele series voorzien van muziek en tekst. De fotografen nemen u mee naar de landschappelijke en culturele schoonheid van Scandinavië, het Schotse Isle of Arran. de bergen van Nepal, het Yellowstone Park in de VS en Boertange in Groningen. 

6 december 2022: Een wandeltocht richting het onbekende (Dolpa in Nepal) 

Leraar en glacioloog Tayo van Boeckel reisde samen met zijn broer Mikis af naar Nepal, waar op de hoger gelegen delen de bewoners zeer geïsoleerd leven, zelfs voor Tibet. De oorspronkelijke cultuur is daardoor eeuwenlang goed bewaard gebleven. 

13 december 2022: Het Statenkwartier, een wijk om te koesteren 

Architect en wijkbewoner Maarten Ruijters neemt je in deze lezing mee naar het Statenkwartier, een ruim opgezette wijk met een waaiervormig statenpatroon, brede lanen en pleinen met veel groen. Er is een rijke variatie aan gevels, dakvormen, torentjes, glas-in-lood, erkers en balkons. Het was vanaf het begin van de 20ste eeuw een gewilde wijk. Gelukkig is het Statenkwartier sinds 1996 Rijksbeschermd Stadsgezicht. Toch wordt de unieke architectuur ernstig bedreigd door nieuwe regelgeving, bestemmingsplan en druk op de woningmarkt.

Nieuwe collectie-opstellingen in de One Planet Expo

Nestelen in Nederland 

Over broedvogels die uit Nederland zijn verdwenen en vogels die in de afgelopen jaren zijn Nederland zijn komen nestelen. 

Weer en klimaat 

Over onze wens om het weer in kaart te brengen en de relatie tussen weer en klimaat