Logo One Planet
In de André Kuiperszaal
In de André Kuiperszaal

Satellieten

Ver weg, toch dichtbij

Tentoonstelling

Satellieten

Ver weg, toch dichtbij

Tussen de sterren zie je opeens een langzaam bewegend stipje. Soms snel, soms langzaam, soms knipperend beweegt het tussen de sterren door. En na een paar minuten verdwijnt het weer in de troebele atmosfeer of in de schaduw van de aarde zelf. Dat is alles wat we van satellieten zien.

In ons dagelijks leven spelen satellieten zo’n onmerkbare rol dat we er eigenlijk op vertrouwen dat ze altijd voor ons werken. Zouden communicatiesatellieten wegvallen, dan zouden rallyrijders in de woestijn of eenzame bergbeklimmers opeens hun satelliettelefoon niet meer kunnen gebruiken. Als de televisiesatellieten uitvallen, missen we meteen een aantal vertrouwde kanalen. En als de zwerm van GPS-satellieten uitvalt… Kun jij kaartlezen?

In een satelliet in de kosmos

In de expositiezaal Satellieten – ver weg, toch dichtbij leer je wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te houden. Ook wordt er aandacht besteed aan hun belangrijkste toepassingsgebieden. In deze zaal bevind je je als bezoeker in een soort ruimtestation. Buiten is de kosmos. Je kunt verschillende opstellingen vanuit die binnenruimte op afstand bedienen, net als bij echte satellieten. Wat zijn de belangrijkste onderdelen die in elke satelliet te vinden zijn? Hoe functioneert de lanceerraket Ariane? In welke soort banen komen de satellieten terecht?

  • maansteen in One Planet
  • maansteen in One Planet
  • André Kuiperszaal
  • André Kuiperszaal
  • André Kuiperszaal

De maan aanraken

In de André Kuiperszaal ligt ook een klein stukje van de maan. De stad Den Haag kreeg een maansteen in bruikleen van de NASA. Dit stukje van de maan mag je zelfs aanraken. Heel bijzonder!