Logo One Planet
Smeltend ijs met ijsbeer
Smeltend ijs met ijsbeer

Noordpool en Zuidpool

Bij de noord- en zuidpool denkt iedereen aan kou, sneeuw en ijs. Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar. Toch zijn ze ook heel verschillend.

Met deze proef kom je te weten wat er met het zeewater gebeurt als het ijs op de polen smelt. Denk jij dat er een verschil te zien is bij het smelten van het ijs in het noordpoolgebied en in het zuidpoolgebied? Zo ja, wat is er dan anders?

  • Foto: Eli Duke / CC
  • Foto: Ben Saunders / CC

Weet jij een verschil te noemen? Weet jij welke foto is genomen op de Noordpool en welke op de Zuidpool? En kun jij ze op een wereldbol aanwijzen?

Wat moet je doen?

Minstens één dag voor je met je proef begint: vul 2 dezelfde plastic bakken (je kunt ook oude ijsdozen gebruiken) met water en zet die in de vriezer.

  1. Vul 2 platte glazen schalen met warm water.
  2. Leg in een van de bakken een grote homp klei en leg daarop een van de bevroren blokken ijs. Het ijs mag het water niet raken. Deze bak stelt nu de Zuidpool voor. De Zuidpool is een eiland met ijs er op.
  3. Leg het andere blok ijs in het water in de tweede schaal. Deze bak stelt nu de Noordpool voor. Het ijs op de Noordpool is bevroren oceaanwater.
  4. Zet met een viltstift aan de buitenkant op beide schalen een streep ter hoogte van het water.
  5. Het ijs zal beginnen te smelten, maar dat gaat natuurlijk niet heel snel.
  6. Wat denk jij dat er gaat gebeuren met het water in beide bakken als het ijs smelt? Stijgt het, komt het minder hoog te staan of blijft het gelijk?
  7. Kijk ieder kwartier bij de streep of er iets is veranderd. Verandert de hoogte van het water in de bak?
  8. Na 4 tot 6 kwartier weet je wat het effect is van het smelten van het ijs op de noord- en zuidpool is. Klopt dat met wat je had voorspeld. Welk poolgebied zorgt voor een stijging van het zeewater?

Dit proefje is geïnspireerd op een proefje van Nemo sciencemuseum.