Logo One Planet
Een hommel op een bloem
Een hommel op een bloem

Een huis voor hommels

Je hebt vast weleens gehoord dat er in Nederland zo’n 360 verschillende bijensoorten leven. Wist je dat hommels ook een bijensoort zijn? Ze zijn groter en hebben meer haar dan wilde bijen en de honingbij. Met al die haren kunnen ze gemakkelijk stuifmeel uit een bloem meenemen.

In Nederland leefden ooit 29 soorten hommels. Daarvan zijn er al acht verdwenen! En met de meeste overgebleven soorten gaat het ook niet zo goed. Hoeveel hommels zie jij in je tuin? Volg ze maar eens en kijk waar ze naartoe vliegen. Zie je wat hun lievelingsbloemen zijn? Hebben ze ook een lievelingskleur? Als de hommel lekker zit te eten, kan je misschien wel even zijn bontjasje aaien.

Net als honingbijen behoren hommels tot de sociale bijensoorten. Dit betekent dat ze in een volk samenleven. Een hommelnest begint met alleen een hommelkoningin. Aan het einde van de zomer wordt zij bevrucht en in de winter zoekt ze een schuilplek om te overwinteren. Als het voorjaar wordt, komt ze tevoorschijn en gaat ze op zoek naar eten. Vervolgens gaat ze aan de slag met het bouwen van een nest om haar eitjes in te leggen.

Wil jij de hommel hierbij een handje bij helpen? Maak dan een hommelhuisje waarin de hommelkoningin haar nestje kan bouwen. Fijn voor de hommel en leuk voor jou om te doen. Hommels maken hun nest meestal in de grond.

Wat heb je nodig voor je hommelhuis:

  • Een tuin
  • Een schep
  • Een bloempot (15 cm breed)
  • Zaagsel, stro of houtsnippers
  • Grind
  • Een stukje fijn (kippen)gaas
  • Stenen of dikke takken (van gelijke hoogte)
  • Een dakpan, tegel of een klein plankje


Wat ga je doen:

Stap 1: Zoek een beschutte plek onder een struik of heg.

Stap 2: Graaf een gat zo breed als de bovenkant van de bloempot en zo diep dat de pot er helemaal in past.

Stap 3: Leg wat grind in het gat. Daar bovenop leg je het kippengaas. Strooi wat zaagsel of stro op het kippengaas.

Stap 4: Zet de bloempot nu ondersteboven in het gat. Schep aarde op en rond de bloempot, maar zorg ervoor dat het gaatje bovenin de pot vrij blijft.

Stap 5: Tenslotte leg je op de aarde een dakpan, tegel of plankje. Laat deze iets boven de grond zweven door er dikke takken of stenen onder te leggen. Het is belangrijk dat de hommelkoningin nog wel door het gaatje van de bloempot naar binnen kan vliegen.

Stap 6: Nu maar wachten tot de koningin jouw nestje kiest! Dit kan een tijdje duren, maar als de hommels komen en gaan is het gelukt

Extra: Het helpt als je tuin volstaat met bloemen waar hommels en bijen gek op zijn. Je kunt daarvoor zaadbommen maken.

Het is ook leuk om hommels in je tuin te leren herkennen. Gebruik daarvoor deze hommelherkenningskaart

Een heel leuk informatief stuk over hommels vind je hier: Hoe cool zijn hommels? | Natuurwijzer (naturalis.nl)